Saltelele cu apa sunt niste saltele de vinil care sunt, practic, umplute cu apa ce ofera un confort diferit fata de saltelele clasice cu spuma sau cu arcuri. Acestea au crescut in popularitate in anii 1970 iar in anii ’80 si ’90 deja erau folosite mai mult pentru spectacol pentru reputatia pe care au avut-o in deceniul anterior.
Saltelele cu apa nu mai sunt nici pe departe la fel de comune pe ca erau candva, principalul motiv fiind greutatea lor. Sunt foarte greu de manipulat. De fapt, sunt atat de grele in cat, in unele cazuri s-a intamplta sa sparga etajul. In acelasi timp, e destul de riscant sa ai atat de multa apa la un loc – ar putae provoca o inundatie destul de serioasa.
Cu toate astea, saltelele cu apa inca se mai produc de cateva companii, asadar daca vrei sa cumperi una, inca mai exista.
Tipuri de saltele cu apa
Exista 2 tipuri principale de saltele cu apa: Saltele tari si saltele moi
Saltelele tari cu apa au un cadru extern foarte greu si rezistent, facut in general din lemn masiv cum ar fi stejar sau pin. Acestea sunt, practic, o cutie uriasa ci cateva bucuri miici. Ar putea avea dedesubt si niste sertare.
Citește și despre: Salteaua Aloe Vera Plus II – Merită?
Intre timp, aceste saltele au fost inlocuite de saltelele moi cu apa care sunt foarte rezistente, dar mai usoare. Acestea au de asemenea un cadru de pat extern ce seamana mai mult cu un cadru obisnuit. Salteaua este tinuta bine in cadru, insa se poate pune pe acaeasta si alte cuverturi sau ceasfafuri care ofera un plus de confort. Asadr, saltelele moi au acest beneficiu, de a folosi alte cuverturi.
Cand este bine sa folosesti o saltea cu apa?
O saltea cu apa este in special benefica pentru cei care au dureri de spate deoarece acestea reduc semnificativ aceste dureri. Saltelele cu apa sunt cunoscute de asemenea pentru faptul ca distribuie in mod egal greutatea, oferind un plus de confort in timpul noptii.
Mai mult de atat, saltelele cu apa sutnt sunt recomandate persoanelor paralizate sau celor care care stau la pat deoarece nu provoaca dureri cauzate de statul prea mult pe pat.
Ce este o saltea cu apa si cum se foloseste?
Cumpararea si utilizarea unei astfel de saltea poate fi destul de dificila. O saltea mare de king-size poate cantari pana la 900 kilograme, avand un cadru dur si rezistent de pat si 950 L de apa. Grinzile podelei tale trebuei sa fie rezistente pentru a putea mentine o asemenea greutate intr-o suprafata destul de mica.
Află și: Părerea mea personalaă despre salteaua Bio Latex de 3 cm. Merită cumpărată?
Un alt factor pe care trebuie sa il iei in considerare este insasi salteaua. Pentru a mentie apa din saltea curata se folosesc diferite substante speciale pentru tratarea acesteia.
O solutie speciala poate fi de ajutor pentru a trata exteriorul din vinil al saltelei. In cazul in care apar gauri mici, acestea ar trebui sa fie usor de reparat folosint un kit special pentru repararea obiectelor din vinil, ce sunt de asemenea folosite pentru repararea saltelelor gonflabile.
Cat costa o saltea cu apa?
Daca nu ai mai folosit niciodata o astfel de saltea cu apa, e bine de stiut faptul ca pretul acesteia difera in functie de calitate si alti fatori.
Saltelele sub 600 RON
Saletlele cu apa sub 600 RON sunt in general mari, facute din vinil si vin intr-un cadru de pat rezistent, care este facut sa le sustina. Pentru acesti bani, exista destule modele pe piata care pot ameliora durerile de spate si durerile lombare.
De asemenea, probabil ca vei dori sa cumperi un incalzitor pentru apa.
Saltelele intre 600 si 1200 RON
Preturile medii ale unei astfel de saltele sunt intre 600 si 1200 RON. Saltelele moi cu ap sunt mai comune la acest pret. Cateva saltele au tuburi compacte care pot fi prinse in baie pentru a umple salteaua cu apa.
La acest pret, poti gasi atat salele moi cat si saltele tari cu apa, multe dintre acestea incluzand u incalzitor de apa dar si cuvertura, cearsafuri si in unele cazuri chiar si un topper.
Saltelele peste 1200 RON
In general, aceste saltele cu apa se numesc „saltele premium” si au tot sistemul de care ai nevouie. Cand cumperi una, cel mai probabil vei prii si un incalzitor pentru apa si o substanta pentru tratarea acesteia, dar si un topper, o pompa electrica si un kit de reparare din vinil.
Află aici: Despre salteaua Air+ – Merită?
Practic, vei primi tot ce ai nevoie pentru aceasta pompa. DAca vrei o saltea cu apa mai mar, probabil ca aceasta te va costa peste 2000 RON. Pentru cele de marime Queen e posibil ca pretul sa creasca chiar si mai mult.
Asadar, dupa cum observi, pretul saltelei difera in functie de calitatea acesteia si de cat de usor este de folosit. Cu cat dispui de un buget mai mare, cu atat poti cumpara o saltea mai de calitate, ce include un sistem mai complex care o face mai usor de utilizat.
Ce este o saltea cu apa si care sunt avantajele/dezavantajele uneia
Cu toate ca au fost atat de populare in anii ’70, acestea nu mai sunt la fel in zilele noastre, ceea ce ne arata clar ca desi au multe avantaje, exista si anumite dezavantaje care le face sa nu merite. Iata care sunt avantajele si dezavantajele saltelei.
Avantaje
Ofera confort – Saltelele cu apa au o forma ce se contureaza dupa corpul tau, oferindu-ti un somn confortabil si odihnitor.
Benefica pentru muschi si incheieturi – Saltelele cu apa ofera confort atat la nivelul spatelui cat si al coloanei vertebrale. Reduce presiunea din muschi si din inchheieturi.
Usor de incalzit – acestea vin cu un sistem de incalzire integrat pentru a incalzi apa rapd, pentru a te asigura ca ai un somn odihnitor, chiar si cand afara sunt temperaturi de inghet.
Usor de curatat – Avand in vedere ca praful si pielea moarta nu pot intra in saltea, tot ce trebuie sa faci este sa cureti suprafaat acestora cu un curatator de vinil special pentru suprafata sa lucioasa.
Dezavantaje
Necesita griji si ingrijire speciala – Saltelel cu apa au nevoie de ingirijiri speciale, cum ar fi utilizarea unei substante pentru tratarea apei si pentru repararea acesteia cu kitul d in vinil in cazul in care apar scurgeri.
Ai nevoie de accesorii si asternut special – Cuvertura ta de pat si hainele ar putea sa nu se potriveasca cu salteaua ta de apa. Aceasta ar putae sa cada pe laterale atunci cand te sui pe saltea.
E greu de miscat – Daca te-ai saturat de cum arata camera si vrei sa muti mobilierul prin casa, vei avea nevoie de un plus de efort, deoarece salteaua cu apa va fi una din cele mai grele mobiliere de mutat din casa atunci cand vrei sa reogranizezi camera.
A putea aparea scurgeri – Din cand ni cand, patul tau ar putea sa se sparga. Daca sparturile sunt foarte mici, probabil ca la inceput nu vei obsreva, dar vor incepe sa creasca si vor putea sa iti distruga podeaua.
Ce este o saltea cu apa si pentru cine e recomandata?
Avand in vedere avantajele si dezavantajele saltelleor, de unde stii daca acestea sunt potrivite pentru tine? DEpinde foarte mult de stilul tau de viata si de ce doresti sa obtii cu aceasta saltea.
Este potrivita pentru tine daca:
- Vrei o saltea usor de curatat – Este extrem de usor de curatat aceasta saltea
- Vrei o saltea care as iti ofere confortul dorit – Poti ajusta presune din saltea pentru a alege cat de ferma sa fie aceasta.
- Vrei sa controlezi temperatura – Multe saltele cu apa au functii speciale de incalzire si racire
- Daca ai dureri de spate – Sunt excelente pentru ameliorarea durerilor de spate si pentru conturarea dupa corp.
Nu sunt recomandate pentru tine daca:
- Nu vrei o sa cresti factura la curent – Acestea sunt incalzite printr-un incalzitor electric, care poate creste semnificativ factura la curent
- Vrei un pat usor de mutat – Sunt foarte grele si trebuie sa fie golite inaitne de a fi mutat, ceea ce creste riscul de a provoca daune la nivelul saltelei
- Proprietaul nu e de acord – Daca stai in chirie, e posibil ca unii proprietari sa nu fie de acord. Acestea pot afecta grinzile casei datorita greutatii lor
Află mai multe despre: Salteaua iMemory S Plus – Adevărul despre aceasta
Ce este o saltea cu apa si cum cumperi una?
Acum ca stii ce este o saltea cu apa, e bine sa stii cum cumperi una. Exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cot atunci cand o alegi pe cea potrivita. Pe masura ce sunt umplute cu apa, uneori miscarile pot provoca valuri.
Pentru a scapa de aceatas problema, unele companii au creat saltelele cu apa waveless sau semi-waveless (fara valuri). In general acestea folosesc un strat din fibra pentru a reduce snzatia de valuri.
Exista si alta metoda: un stil de saltea cu apa hidraulica care are camere pentru a preveni apa din a se misca.
O alta inovatie a saltelelor cu apa moderne a fost intarirea colturilor saltelei petnru a preveni scurgerile. Unele au margini cu spuma care te ajuta sa te urci si sa te dai jos mai usor de pe pat si o protejeaza de zgarieturi sau alte probleme ce pot sa creeze probleme serioase.
Pentru a te bucura de experienta dorita, gandeste-te la ce doresti de la o saltea pentru a o cumpara pe cea potrivita. Tine cont de faptul ca cu cat aceasta foloseste tehnici mai inovatoare, cu atat este, in general, mai scumpa.
Cat de greu este sa intretii o astfel de saltea?
Nu e nicio mirare ca saltelele cu apa au scazut in popularitate in anii 1990. Acestea au multe dezavantaje, unul din cele mai mare fiind faptul ca sunt atat de greu de intretinut.
Cu toate ca aceste probleme nu mai sunt la fel de comune la modelele moderne din zilele noastre, inca au nevoie de caetva ingrijiri regulate. Pentru a avea o saltea cu apa, trebuie:
- Sa umpli salteaua cu apa. Instalarea unei saltele cu apa poate fi foarte dificila. O saltea de marime King poate tine pana la 900 littri de apa. Vei avea nevoie de un furtun pentru a o umple.
- Trebuie sa tratezi apa in mod regulat. Asta pentru a preveni vinilul din a se sparge. In general, exista instructiuni despre cum se trateaza apa si materialul in manualul primit, dar de regula trebuie folosite diferite forme de tratament anual pentru a ajuta salteaua sa reziste mai mult.
- Va trebui, din cand in cand, sa repari gaurile. Cu toate ca nu mai este o problema la fel de serioasa ca inanite, saltelele cu apa inca mai por avea scurgeri din cand in cand. Acestea pot fi reparate cu un kit pentru repararea vinilului care vine inclus. Acestea pot fi folosite de asemenea pentru a repara gaurile din saltelele gonflabile.
- Va trebui sa scoti apa din saltea. O saltea plnia cu apa poate fi foarte grea (undeva la 900 kg pentru o saltea de marime King), asadar cu toate ca nu vei dori sa schimbi apa din saltea in mod regulat, daca vrei vreodata sa muti salteaua, va trebui sa scoti apa din aceasta. Apa se scoate cu un furtun, asa cum se si umple o saltea cu apa.
Intrebari frecvente
Acum sper ca ai inteles ce este o saltea cu apa, cum poti folosi si ce trebuie sa stii despre cumpararea uneia. Totusi, exista cateva intrebari pe care oamenii le au in general despre acestea. Iata care sunt cele mai frecvente intrebari:
Inca mai exista saltelele cu apa?
Cu toate ca cererea pe piata a scazut foarte mult, saltelele cu apa inca se mai produc si mai sunt la vanzare. Cu toate astea, majoritatea producatorilor s-au reprofilat pe saltele care au o cerere mai mare cum ar fi cele cu spuma din memorie sau hibrid.
Vezi și: despre protecția de satltea 3D Dormeo – Merită cumpărat?
Ar trebui sa schimbi apa din saltea?
Daca ai urmarit instructiunile si ai adaugat substanta necesara pentru a trata apa, in general nu trebuie as schimbi apa decat atunci cand vrei sa muti salteaua.
Daca cumva ar trebui sa schimbi apa la un anumit interval, producatorul ar trebui sa spuna pe ambalaj. Poti sa suni la un numar de contact daca nu esti sigur.
Ai voie cu saltele cu apa in apartamente?
Nu, in general nu e voie cu saltele cu apa in apartamente deoarece sunt extrem de grele si in cazul in care se spart, acestea pot provoca o inundatie de proportii. Mai ales daca stai in chirie, e foarte putin probabil sa poti cumpara o saltea cu apa.
Pot saltelele cu apa sa se sparga?
Da, poti observa mici scapari de apa sau pot chiar sa se sparga brusc. Odata ce au explodat, vei avea de curatat apa din casa timp de saptamani. Acesta este unul din riscurile saltelelor cu apa.
Istoria acestora
Saltelele cu apa au fost folosite de-alungul istoriei pentru distractie. Prima se crede ca a fost conceputa chiar ci 3600 ani Î.Hr. in Persia, fiind o saltea acoperita cu piele de capra, umpluta cu apa.
In secolul 19, saltelele cu apa au fost folosite in spitale pentru pacienti. Cu toate astea, abia in 1968 Charles Hall, dupa ce anu a reusti un expeiriment cu Jell-O si gel din amidonde porumb, a invetat salteaua cu apa acoperita cu vinil.
Cand Hall a creat-o, initial i-a pus numele de „The Pleasure Pit”, considerand ca saltelelee cu apa erau folosite pentru mai multe activitati, nu doar pentru dormit.
Saltelele cu apa au devenit cu adevarat populare in 1980, cand in America 1 din 5 persoane avea una.
Cu toate astea, in 1990, popularitatea cestora a scazut semnificativ deoarece erau greu de intretinut. Cu toate astea, chair si in zilele noastre inca mai exista de vanzare, in mare parte online, dar si in magazine fizice.
Prima saltea cu apa in adevaratul sens al cuvantului
O forma de saltea cu apa a fost inventata si in 1833, de un fizician scotian pe nume Neil Arnott. Acesta a creat salteaua cu „salteaua hidrostatica” care era conceputa pentru a preveni escarele la pacientii care sunt impobilizati l pat.
Aceasta era practic o cada cu apa care era acoperita cu un strat impregnabil cauciuc si un asternut usor. Dr. Arnott nu a reclamat drepturi de autor, permitand oricui sa construiasca un pat cu acest design.
Vezi mai multe despre: Protecția Impermeabilă pentru saltea EasySleep Cover – Cât e de bună?
Acestea insa ai fost folosite doar in scop medicinal penturu cateva decenii, chiar si in America si in India.
Concluzie
Sper ca acest articol sa te fi ajutat sa intelegi ce este o saltea cu apa, cum se foloseste si care este rolul acesteia.
Cu toate ca au scazutin popularitate in anii 1990, insa se mai cumpara, dar avand in vedere cat de greu sunt de intretinut si riscurile pe care le implica, nu mai sunt nici pe departe la fel de bine vazute – cu toate ca modelele noi de astfel de saltele se spune ca sunt mai sigure.
Daca accepti riscurile si esti dispus sa depui eforturile necesare (cum ar fi ingrijirile saltelei in mod regulat) pentru a avea o astfel de saltea, poti cumpara una – in general, se gasesc online, insa uneori poti gasi si la magazinele specializate.
Dacă vrei să afli mai multe despre aceste saltele, iata un video despre saltelele cu apa de la Business Insider despre ce este o saltea cu apa si de ce au disparut:
Surse de informare
- Waterbed – Wikipedia
- What is a Waterbed? – US Mattress
- Waterbeds – A Guide to This Mattress Type – Nectar Sleep, Syju John, 2020
- Do People Still Sleep On Waterbeds? – Purple
- Waterbeds: Everything You Need to Know – Geoff McKinen – Early Bird, Geoff McKinnen
- What Happened to Waterbeds? An Update on the Trendy Aquatic Mattresses of the 80’s – Spy, Taylor Galla, 2020
- The Rise and Fall of the (Sexy, Icky, Practical) Waterbed – The Atlantic, Rebecca Greenfield, 2010