sâmbătă, 1 aprilie
Radu Blog
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Saltele
  • Canapele
  • Ghid Saltele
  • Acasă
  • Saltele
  • Canapele
  • Ghid Saltele
No Result
View All Result
Radu Bălan
No Result
View All Result
Home Blog

Cum Cureți o Saltea Murdară – Sfaturi Practice

cum-cureti-o-saltea-murdara
Aici am găsit cele mai bune reducerile la saltele

O saltea este o investitie serioasa, asadar vrei sa te asiguri ca tine mult. Asta inseamna ca trebuie sa o intretii. Pe suprafata acesteia se pot depozitaacarieni, piele moarta, praf si alte reziduuri. Aici apare intrebarea: Cum cureti o saltea murdara?

Totodata, se pot intampla si accidente, cum ar fi o ceasca de cafea varsata din greseala sau catelul care nu si-a dat seama ca nu e cel mai bun loc pentru a-si face nevoie. Indiferent ca exista sau nu un accident, trebuie sa iti cureti salteaua pentru a o mentine curata si pentru a-i prelungi durata deviata.

Partea buna este ca curatarea unei saltele murdare poate fi mai usoara decat crezi. Citeste in continuare pentru a descoperi pasii pe care i-am aflat penttru a-mi mentine salteaua curata. Totusi, inainte sa incepem, este important sa stii de ce trebuie sa iti cureti salteaua.

De ce este important sa imi curat salteaua?

Chiar daca salteaua ta nu e murdata, trebuie sa tii cont de faptul ca pe suprafata acesteia se pot aduna acarieni, bacterii si mirosuri neplacute in timp.

Eu personal am Salteaua Super Ortopedica cu Arcuri Individuale

Mai mult de atat, mirosul unei saltele curate te poate ajuta sa dormi mai bine. Asadar, este important sa iti cureti salteaua in mod regulat, cu atat mai mult daca aceasta s-a murdarit.

Curatarea saltelei te poate ajuta din mai multe puncte de vedere:

  • Acarienii – Acarienii sunt niste insecte mici care se hranesc cu celulele moarte. Avand in vedere ca mor milioane de celule pe saptamana, acestia se inmultesc foarte repete, ajungand sa fie de ortinul a zeci de mii, asteptand urmatoarea masa.
  • Alergeni – Atunci cand te misti in pat, poti ridica particule de praf care traiesc in aslteaua ta si se elibereaza in dormitor. Chiar daca nu esti alergic la praf, respirarea acestuia in timpul noptii poate duce la concestii nazale, gat iritat sau la ochi lacrimati.
  • Transpiratiile nocturne – Indiferent ca ti-e cald sau frig, e probabil sa transpiri in tipul noptii. Transpiratia din corpul tau se depune pe saltea, creand un spatiu umed, perfect pentru ca bacteriile sa se inmulteasca.
  • Calitatea somnului – Probabil vei dormi mult mai bine cand stii ca salteaua ta nu este plina de acarieni. De fapt, daca iti faci patul in fiecare dimineata si daca schimbi lenjeria patului in mod regulat si dormi pe o saltea curata, vei putea adormi mult mai repede si vei avea un somn de calitate superioara.

Acestea fiind spuse, curatarea saltelei in profunzime cel putin de 2 ori pe an poate ajuta la indepartarea bacteriilor si poate sa tine alergenii la o parte. Bineinteles, se pot intampla accidente si sa trebuiasca sa iti speli mai des salteaua. In cazul in care s-a varsat ceva pe saltea, e cu atat mai important sa stii cum sa cureti o saltea murdara.

Inainte sa incepem insa, haide sa vorbim despre produsele pentru curatare

Cum cureti o saltea murdara – produsele de care ai nevoie

Atunci cand nu stii cum cureti o saltea murdara, poate parea un proces coplesitor. Adevarul este insa ca e destul de simplu si nici macar nu e nevoie de solutii puternice.

Citește despre: Salteaua Pillow Top Memory – Păreri și sfaturi

Solutiile simple, de casa, de curatare sunt potrivite in aproape orice situatie. Asadar, iata ce produse de casa ai nevoie:

  • Peroxid de hidrogen (apa oxigenata)
  • Cateva plicuri de bicarbonat de sodiu (in functie de marimea saltelei – sugerez gel putin 3 plicuri)
  • Detergent de vase transparent (nu alege detergentii verzi sau albastri deoarece acestia pot pata salteaua)
  • Otet alb distilat
  • O sticla cu pulverisator
  • O periuta de dinti
  • Cateva carpe
  • Un aspirator
  • Ulei esential (optional)

Odata ce ai toate produsele, e timpul sa  mergi in dormitor si sa scoti cearsaful de pe salteaua ta. Acum este timpul sa iti setezi standardele.

Cat de curata vrei sa fie salteaua?

Adevarul este ca salteaua ta nu va fi niciodata la fel de curata ca la inceput. Indiferent ce auzi pe internet, indiferent ce citesti, este imposibil sa o aduci in acelasi punct ca atunci cand abia ai cumparat-o, asadar seteaza-ti niste standarde mai realistice.

La urma urmei, saltelele au o fibra foarte adanca si e imposibil sa o cureti in totalitate. Totusi, o poti face sa arate mult mai bine. Iata ce trebuie sa stii.

Cu cat e mai noua pata, cu atat trece mai repede

Este important sa tii minte  faptul ca pata se curata mai usor daca este noua. Asadar, imediat ce ai descoperit noua pata incepe sa o cureti. Altfel, ai sanse sa o reduci mai mult in intensitate.

Petele negre sunt mai greu de scos

Nu doar vechimea unei pete conteaza ci si culoarea acesteia. O pata neagra este mai greu de scos decat una de culaore deschisa. De exemplu, o pata facuta de cafea sau ciocolata poate fi mult mai vizibila si imposibil de scos in totalitate.

Nu te ingrijora: asta nu inseamna ca salteaua ta nu va fi curata, ci doar ca pata este prea neagra sa fie scoasa in totalitate (mai ales daca salteaua ta este alba).

Cu alte cuvinte, petele negre sunt mai vizibile. Cu toate ca salteaua poate fi la fel de curata, chiar si dupa curatare, petele negre inca se vor mai vedea, asadar in cele mai multe cazuri e imposibil sa le scoti in totalitate.

Ai nevoie de multa rabdare

Inainte sa incepi sa cureti pata, este important de stitu faptul ca ai nevoie de mult timp. Nu curata pata daca trebuie sa pleci urgent undeva. Nu e un lucru pe care il faci in graba in 15 minute.

E posibil sa ai nevoie de cateva ore. Daca pata nu este proaspata, o poti lasa pentru o zi in care esti libera si ai timp sa dedici curatarii acesteia. De asemenea, asigura-te ca ai un alt loc in care sa dormi intre timp, deoarece va trebui sa o lasi si peste noapte.

Acestea fiind spuse, este timpul sa trecem la subiectul pentru care ai venit aici: cum cureti o saltea murdara.

Cum cureti o saltea murdara – Pas cu Pas

Tine toate produsele la indemana si e timpul sa incepi! Iata cum cureti o saltea murdara, pas cu pas.

1. Scoate toate cuverturile de pe pat

Inainte sa incepi trebuie sa dai jos toate cuverturile de pe pat. Scoate cearsaful, husa saltelei si orice lenjerie de pat. Chiar daca nu e ziua de schimbat, iti sugerez sa le schimbi oricum. Nu iti doresti sa pui lenjeria veche pe o saltea curata.

Citeșe mai multe: Păreri despre salteaua Pocket Memory cu Arcuri Individuale

2. Aspira salteaua

Odata ce ai scos toata lenjerie a de pat, e timpul sa aspiri salteaua. Foloseste aspiratorul pentru a indeparta toate rreziduurile de pe pat. Se pot acumula multe particule de praf si chiar lucruri la care nu te-ai fi asteptat. Chiar daca salteaua pare curata, aspiratorul va reusi sa indeparteze acel strat de praf.

Poti folosi orice aspirator, dar probabil ca unul de mana este mai usor de manevrat, cu toate ca nu e la fel de putenic.

3. Foloseste bicarbonatul de sodiu

Aplica bicarbonat de sodiu pe suprafata saltelei. Nu-ti fie teama sa aplici un strat prea gros. Nu va face rau saltelei. Asigura-te doar ca este distribuit in mod egal.

4. Maseaza bicarbonatul pe saltea

Dupa ce ai pus un strat gros de bicarbonat pe suprafata saltelei, e timpul sa il masezi cu o perie. Personal, prefer sa folosesc o perie de aspirator deoarece este mai mare si mai dura. Aceasta ajuta ca bicarbonatul sa intre mai bine tesatura saltelei pentru a o curata in profunzime.

Pe urma, lasa cel putin 10 minute sa actioneze inainte sa treci la urmatorul pas. Bicarbonatul de sodiu va scoate umezeala si mirosurile neplacute din saltea.

5. Aspira iar

Dupa ce ai lasat bicarbonatul de sodiu sa actioneze, e timpul sa aspiri iar salteaua. Probabil ca ai observat ca aspiratorul tau e plin cu bicarbonat de sodiu, asadar poti sa il golesti inainte sa treci la urmatorul pas. In functie de model, golirea recipientului de depozitare a aspiratorului poate fi mai usoar sau mai grea.

6. Fa o solutie pentru curatare

Acum e timpul sa treci la adevarata curatare! Amesteca intr-o sticla cu pulverizator 250 ml peroxid de hidrogen, 250 ml de apa rece si 2 linguri de detergent de vase. Daca ti se pare cam mult peroxid de hidrogen, poti cauta un alt gramaj pe internet. Cu siguranta vei gasi o solutie pentru curatarea saltelei care sa fie compatibila cu ceilalti pasi. Pe urma, amesteca bine solutia!

7. Pulverizeaza solutia pe toata suprafata saltelei

Pulverizeaza solutia pe toata suprafata saltelei si verifica sa nu existe locuri in care nu ai dat. Asigura-t ca ai dat pe toata suprafata saltelei. Daca esti ingrijorat de atingerea solutiei, e bine de stiut ca acest amestec nu este toxic.

8. Aplica iar bicarbonat de sodiu

Acum, patul tau ar trebui sa fie destul de umed. E timpul sa acoperi iar cu bicarbonat de sodiu. Aplica-l pe suprafata saltelei si foloseste o carpa pentru a distribui in mod egal bicarbonatul. Pune mai mult in cazul in care observi undeva o pata neagra. probabil vei observa ca s-a format o pasta pe salteaua ta.

9. Pune mai mult pe petele puternice

Daca vezi o pata dura, adauga un strat in plus de bicarbonat de sodiu si solutie de curatare pentru a curata mai eficient acea zona.

10. Lasa saltaeau peste noapte (pentru cel putin 8 ore)

Acum, trebuie sa astepti. Lasa salteaua sa stea peste noapte pentru un efect complet. Asadar, asigura-te ca ai un loc in care sa dormi. O saltea gonflabila poate fi o idee buna. Aceasta este excelenta pentru somnul pentru cateva zile.

Citește și: Cum se umflă saltelele gonflabile?

11. Folosește o perie pentru a curăța salteaua

Dupa ce au trecut cel putin 8 ore, e timpul sa cureti salteaua cu o perie dura pentru a desprinde reziduurile de bicarbonat de sodiu. Recomand o perie de la aspirator deoarece are perii ami duri si mai puternici, fiind mai usor sa desprinzi bicarbonatul de fibra.

12. Aspira salteaua si vezi rezultatele!

La final, aspira salteaua. Vei fi uimit sa vezi cat de bine poate arata acum salteaua ta. Probabil ca vei dori sa o aspiri de mai multe ori pentru a te asigura ca tot bicarbonatul de sodiu s-a luat. Sugerez sa aspiri salteaua, dupa care as o bati cu un batator de covoare sau cu o racheta de tenis si sa o aspiri iar pe urma.

Batutul saltelei va face particulele de bicarbonat de sodiu sa se miste, indepartandu-le de pe fibra saltelei, facandu-le mai usor sa fie aspirate.

Cum cureti petele de urina, sangele si mugecai?

Acum stii cum cureti o saltea murdara, dar probabil ca te intrebi „de ce am nevoie de otetul distilat daca nu il folosesc?”

Ei bine, metoda pe care ti-am aratat-o poate indeparta petele e sange si urina, dar daca sangele inca este putin vizibil sau daca locul in care a fost urina inca miroase putin ciudat, e timpul sa folosesti otetul distilat.

cum-cureti-o-saltea-murdara-de-urina

Combina catteva capace de otet distilat cu cateva lingurite de bicarbonta de sodiu si ameste-cale pana se formeaza o pasta. Pe urma, pune pasta pe pete si lasa-le sa actioneze pentru cel putin o ora. Pe urma, pasta va fi suficinet de tare pentru a se putea desprinde de pe saltea, luand cu ea si mirosurile neplacute.

Aspira iar salteaua pentru a indeparta reziduurile de bicarbonat de sodiu si asta e tot!

Daca vorbim insa de mucegai, e putin mai dificil deoarece poate fi periculos pentru sanatatea ta. Daca ai observat ca salteaua a facut mucegai, iti sugerez sa o inlocuiesti. Poate fi foarte dificil sa scoti petele si din pacate, acesta se poate raspandi usor. Nu iti sugerez sa risti atunci cand vine vorba de mucegai. Chiar daca asta presupune un efort financiar din partea ta si ca ar trebui sa dormi pe canapea pentru cateva nopti.

Daca nu esti sgiur daca ai de a face cu o saltea mucegaita, verifica daca exista puncte verzi, negre sau gri pe suprafata saltelei. Cel mai adesea, mucegaiul se acumuleaza in puncte mici, nu in pete mari si are in general o textura neclara.

Află și: Despre salteaua Pocket Memory Plus

Cum protejezi salteaua

Acum ai invatat cum cureti o saltea murdara, dar e timpul sa inveti si sa o mentii curata. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa iti mentii salteaua curata si protejata.

somproduct.ro

Cumpara o husa de saltea

Nu pot sa spun cat de miportant este o husa pentru salteaua ta. Acestea sunt destul de ieftine (de obicei, pana in cateva sute de lei) si pot fi gasite online sau la magazine. Acestea sunt in general rezistente la apa, ceea ce inseamna ca iti protejeaza salteaua si de accidentele ce se pot intampla.

Pe langa pete, husele pentru saltea pot scadea numarul de acarieni ce se pun pe suprafata saltelei. Sunt practic o bariera ce iti mentin salteaua curata.

Schimba lenjeria saptamanal

Lenjeria de pat poate deozita multe bacterii, si ar trebui sapalata saptamanal. Mentine-ti salteaua schimband sau spaland lenjeria de pat in fiecare saptamanaa.

Ai grija la obiceiuri

Poate fi tentant, dar nu e OK sa mananci in pat, de exemplu. Astfel cresc riscurile sa se intample accidente si totodata poti creste numarul de acarieni ce apar pe suprafata saltelei.

Acum stii cum cureti salteaua. Ai toate informatiile de care ai nevoie pentru a o mentine curata si dezinfectata, prelungind durata de viata a acesteia.

Află despre: Salteaua ortopedică Premium Memory

Chiar este aceasta cea mai buna metoda pentru mine?

Dupa cum vezi, aceasta metoda este foarte eficienta pentru a curata salteaua. Totusi, exista cateva lucruri de care trebuie sa tii cont in mod special pentru a face experienta mai eficenta.

  • Perierea – Folosind o periuta e dinti poti sa introduci mai tare in textura bicarbonatul de soodi. Acest lucru ajuta, dar cel mai bine este sa folosesti o perie mai mare si mai dura. Din experieinta mea, o periuta de dinti este ideala pentru a dezlipi reziduurile de bicarbonat de sodiu de pe saltea. Cu toate astea, este foarte mica si poate lua mult timp. De asemenea, nu e la fel de dura precum o perie pentru covoare sau una de aspirator. Totusi, ai girja sa nu folosesti o perie prea dura care sa deterioreze materialul saltelei.
  • Bicarboatul de sodiu – Nu te voi minti: Cand am terminta de acoperit salteaua cu bicarbonat de sodiu, eram plina din cap pana in picioare. E un pret mic de platit pentru rezultaltele obtinute, dar ma voi pregati mai bine data viitoare. De exemplu, nu voi mai purta negru.
  • Aeriseste camera – Da, este o solutie non-toxica pentru curatare, dar totusi, bicarbonatul de sodiu are o aroma aparte. Personal, nu imi place, asadar sugerez sa tii geamurile deschise cand iti cureti salteaua pentru a aerisi usor incaperea.

Acestea fiind spuse, am fost foarte impresionata de cat de bine a functionat aceasta metoda. Chiar m-a ajutat sa scot pata.

metoda-eficienta-pentru-curatarea-saltelelei

Daca si tu ai cautat cum cureti o saltea murdara, sper ca aceasta metoda sa te fi ajutat la fel de mult ca pe mine. Cu siguranta o voi aplica in continuare daca voi mai avea probleme cu petele dar si pentru a curata salteaua in mod regulat.

Concluzie

Acum stii cum sa cureti o saltea murdara. Aceasta metoda este destul de simpla, insa necesita destul efort, timp si rabdare din partea ta. Cu toate astea, este foarte accesibila la pret si o poti face cu produse destul de naturale, pe care probabil ca deja le ai prin casa.

In incheiere, iti voi mai oferi cateva sfaturi care te pot ajuta:

Foloseste arome calmante

Bicarbonatul de sodiu poate scoate multe arome neplacute din salteaau ta, dar daca adaugi cateva picaturi de ulei esential in solutia de curatare poti elimina si mai intens mirosurile neplacute.

Personal, prefer aroma de lavanda sau eucalipt, dar poti experimenta si cu alte arome care te fac sa te simti ca acasa. Tine minte: trebuie sa pui uleiul esential cand amesteci solutia, inainte sa pulverizezi salteaua.

Verifica compania

Tine cont de faptul ca fiecare saltea este diferita si e posibil ca in cazul unora, aceasta metoda sa nu fie eficienta. Cel mai bine verifici eticheta si te asiguri ca materialul din care este facuta salteaua este compatibil cu ingredientele folosite in aceasta metoda.

Acum ai toate informatiile de care ai nevoie pentru a-ti curata salteaua rapid si eficient. Succes!

somproduct.ro
Next Post
cum-depozitezi-o-saltea

Cum depozitezi o saltea - Sfaturi Esențiale de Depozitare

Pareri Saltea BioFoam, 18 cm

Pareri Saltea BioFoam, 18 cm

Saltea Bio Latex de 3 cm – Părere Personală despre această saltea

Saltea Bio Latex de 3 cm – Părere Personală despre această saltea

Salteaua Deluxe Pocket Imperial 1000

saltea-Salteaua-Deluxe-Pocket-Imperial-1000

Somiera Dormeo Clip Flex – asigură o poziție ergonomică și oferă confort maxim

Somiera Dormeo Clip Flex

Topper 6 cm Dormeo Renew Natura – poate fi utilizat pe orice suprafață

Topper 6 cm Dormeo Renew Natura

Saltea Air+ Select – saltea comodă cu design deosebit

Saltea Air+ Select

Topper 4+1 Dormeo Black Diamond – transformă salteaua într-un pat confortabil

Topper 4+1 Dormeo Black Diamond pat

Saltea Air+ Comfort 27 cm – se adaptează stilului tău

Saltea Air+ Comfort 27 cm confortabila

Topper Dormeo Memosan Roll-up 3+2

Topper Dormeo Memosan Roll-up 3+2

Topper 3cm Dormeo Renew Natura

Topper 3cm Dormeo Renew Natura

Protecție pentru saltea Dormeo Aloe Vera – păstrează salteaua curată

Protecție pentru saltea Dormeo Aloe Vera

Hero Topper Dormeo – topper-ul perfect pentru tine

Hero Topper Dormeo

Saltea Ecocell Siena – saltea fermă de 14 cm

Saltea Ecocell Siena
  • De ce este important sa imi curat salteaua?
  • Cum cureti o saltea murdara – produsele de care ai nevoie
  • Cat de curata vrei sa fie salteaua?
  • Cum cureti o saltea murdara – Pas cu Pas
  • Cum cureti petele de urina, sangele si mugecai?
  • Cum protejezi salteaua
  • Chiar este aceasta cea mai buna metoda pentru mine?
  • Concluzie
  • Politică cookies
  • Termeni și Condiții
  • Contact
© 2021 Radubalan.ro
Toate drepturile rezervate
No Result
View All Result
  • Acasă
  • Saltele
  • Canapele
  • Ghid Saltele

© 2021 Radubalan.ro - Toate drepturile rezervate