Precum si in cazul adultilor, somnul de calitate este esential la un nou-nascut. Daca bebelusul tau are un somn odihnitor, se dezvolta mult mai bine din toate punctele de vedere. Pentru a-l ajuta sa doarma cat mai bine, este important sa cumperi o saltea pe care sa se simta confortabil. Acestea fiind spuse, haideti sa vedem cum puteti cumpara cea mai buna saltea pentru bebe.
Cand micutul vine pe lume, viata noastra se schimba permanent. Cel mai probabil ai auzit si tu ca parintii cu un nou-nascut nu mai au parte de acelasi somn de calitate. Motivul din spate nu este faptul ca bebelusul plange tot timpul, ci ca are multe treziri.
De fapt, un nou-nascut doarme cel putin 14 si uneori chiar 19 ore din 24. Problema este faptul ca nu le doarme legate: noul-nascut are stomacul foarte mic, asadar se trezeste cel mult odata la 3 ore pentru a fi hranit. Trebuie de asemenea foarte des schimbat. Un nou-nascut trebuie schimbat cam de 10-12 ori pe zi.
Pentru a-l ajuta pe cel mic sa doarma mai bine si sa se dezvolte corespunzator, trebuie sa cumperi o saltea de calitate. Totusi, cum putem alege una potrivita? Iata tot ce trebuie sa stii.
Te-ar putea interesa și: Salteaua Somnart Memory Ultimate
Saltea extra-memorie Somnart Memory Ultimate – disponibilă în 4 dimensiuni diferite
Cum alegi o saltea pentru bebe
Exita multe tipuri de saltele disponibile. Poti aleg una din spuma, una cu arcuri, una cu fibra naturala, cu proprietatti anti-alergice sau o combinatie dintre acestea. Avand in vedere ca vorbim de un nou-nascut, vrei sa fii foarte atent la ceea ce cumperi.
Cand vrei sa faci aceasta achizitie, iata care sunt factorii pe care trebuie sa ii iei in considerare:
- Salteaua nu trebuie sa fie foarte moale – Un nou-nascut se poate simti mai confortabil pe o saltea mai ferma in care sa nu se scufunde
- Sa fie noua – Cu toate ca atunci cand vorbim de adulti putem alege o saltea la mana a doua daca nu are defecte evidente (cum ar fi gauri, arcuri iesite, miros neplacut etc), cand vine vorba de copil, nu putem face acest compromis. In primele luni de viata este foarte vulnerabil, deoarece sistemul sau imunitar inca se dezvolta. Din acest motiv, se recomanda un mediu cat mai steril pentru cel mic. Salteaua trebuie sa fie neaparat noua.
Orice saltea ai cumpara, aceasta trebuie sa aiba o grosime de cel putin 8-10 cm pentru a-ti ajuta bebelusul sa aiba nu somn mai odihnitor. Daca salteaua are o husa speciala pe deasupra, op oti aspira in mod regulat pentru a indeparta acarienii sau alte particule ce pot afecta micutul.
Ce tipuri de saltea pentru bebe exista?
Dupa cum spunaem, exista mai multe tipuri de saltele din care poti alege. Alegerea celei mai potrivite depinde de mai multi factori, asadar este subiectiva. Iata cate tipuri de saltele exista si ce caracteristici are fiecare dintre acestea.
Salteaua cu spuma
Află și despre: Salteaua Somnexpert cu spumă poliuretanică
O saltea cu spuma este in general cea mai ieftina varianta. Aceasta este conceputa pentru a oferi sprijin bebelusului si pentru a-l sustine in pozitia sa naturala. Adesea contin o cuvertura din PVC si sunt prevazute cu gauri de ventilate pentru a nu supraincalzi micutul. Iata ce avantaje si dezavantaje are aceasta saltea pentru bebe:
Avantaje
- Este usoara
- Mentine corpul bebelusului intr-o pozitie naturala
- Este accesibila la pret
- In general este usor de curatat si intretinut
Dezavantaje
- Daca are o cuvertura din PVC si nu este ventilata, bebelusului ii poate fi prea cald
- Ar putea incepe sa se deterioreze dupa cativa ani. Daca vrei sa o folosesti la mai mult copii, acest lucru poate fi un dezavantaj, insa daca vrei sa o folosesti pentru un singur bebe, cel mai probabil nu il va afecta pe cel mic deoarece va creste suficient de repede incat sa trebuiasca sa ii schimbi salteaua
- Mizeria si murdaria poate fi greu de scos din gaurile concepute pentru ventilarea saltelei
Saltea cu arcuri pentru bebe
Aceste saltele traditionale sunt prevazute cu arcuri pe interior si cu un strat din spuma deasupra, pentru a oferi confort. Sunt in general acoperite cu un material textil din bumbac pe o parte si pe cealalta cu PVC sau alt material asemanator.
Aceasta saltea poate sprijini greutatea bebelusului, fiind „saltareata” datorita arcurilor, in timp ce stratul de spuma de deasupra poate sa ii ofere suficient confort pentru a avea un somn odihnitor. In general, acestea sunt mai rezistente decat ceel din spuma.
Spatiul dintre acruci creste fluxul de aer si ajuta la reglarea temperaturii micutului dar in acelasi timp mentine si salteaua fresh.
Avantaje
- Sunt o alegere traditionala, foarte populara pentru multi parinti
- In sezonul cald, aceste saltele pot fi suficient de aerisite pentru a regla temperatura micutului
Dezavantaje
- Sunt mai scumpe decat saltelele din spuma
- Partea pe care este cuvertura din bumbac ar putea fi mai confortabila, dar e ma igreu de intretinut, in cazul in care nu se poate scoate si spala la masina.
Saltea cu arcuri individuale
Acest model este foarte asemanator cu cel de mai sus: este de asemenea prevazut cu arcuri si un strat de spuma la suprafata. Diferenta principala este insa faptul ca fiecare arc este ansamblat separat pentru a oferi un plus de sprijin si confort. Atunci cand cel mic se misca pe saltea, nu actioneaza toate arcurile ca un intreg deoarece nu sunt prinse intre ele, ci doar cele pe care te-ai asezat.
Citește și despre: Saalteaua Basic Pocket, cu arcuri individuale
Avantaje
- Ofera sprijin excelent
- Sunt foarte rezistente
Dezavantaje
- Poate fi mai scumpa decat o saltea cu arcuri traditionala pentru bebe
- Cu toate ca este foarte rezistenta, acest lucru nu este neaparat un avantaj. Daca nu planuiti sa mai aveti alt copil (sau vreti sa cumparati alta saltea in caz ca se intampla), salteaua va rezista mult decat va fi nevoie – bebelusul creste repede si va trebui schimbata salteaua cu mult inainte sa se deterioreze.
Saltea pentru bebe din fibra naturala
Saltelele din fibra naturala au un strat din ffibra de cocos cu alte straturi din diferite materiale, acoperite cu un strat din latex pentru a fi mai rezistente si pentru mai multa protectie. Stratul natural de fibra ajuta aerul sa circule prin saltea.
Avantaje
- Sunt o alegere buna daca iti vrei ca bebelusul tau sa doarma pe o saltea cat mai naturala. Este un material ideal pentru parintii ce vor sa evite materialele sintetice care pot avea uneori diferite chimicale
- Este una din cele mai ferme tipuri de saltea, asaadar rezista mult timp si isi mentine forma bine. Ar putea fi o alegere buna daca vrei sa cumperi o saltea pe care sa o folosesti si la alti copii
Dezavantaje
- Este una din cele mai scumpe tipuri de saltele
- Nu este la fel de usor de gasit
Saltea hipoalergenica
Daca alergiile sau astmul sunt un motiv de ingrijorare, probabil vei dori sa cumperi o saltea hipoalergenica pentru bebelus. Acestea sunt prevazute cu un strat special hipoalergenic care poate fi usor detasat si spalat la 60 °C pentru a omora toti acarienii sau alergenii.
Vezi și: Salteaua ortopedica Somnexpert Silver Forte – Fermă și hipoalergenică
Saltea Ortopedică Somnexpert Silver Forte – este hipoalergenică și are fermitate ridicată
Avantaje
- Sunt o alegere buna pentru cei ce sufera de alergii sau astm
- Sunt usor de curatat
Dezavantaje
- Pot fi mai scumpe decat alte tipuri de saltele
- Daca bebelusul tau nu sufera de alergii, posibil ca multe din caractersticile acesteia sa nu fie de folos
Cat costa o saltea pentru bebe?
O saltea pentru bebe poate costa de pe la 80-90 RON pana pe la cateva sute de lei, in functie de calitate, material si caracteristici. Poate parea exagerat sa dai cateva sute de lei pe o saltea atat de mica, pentru bebelus, dar fiind vorba de cel mic, merita.
Este recomandat sa cumperi o saltea de cea mai buna calitate pentru bebe deoarece va petrece foarte mult timp pe aceasta, bebelusii dormind foarte mult. De fapt, in anumite etape vor petrece mai mult timp dormind decat stand treji, asadar este foarte importanta calitatea.
E ok sa cumpar o saltea online?
Pentru multi, poate parea absurd sa cumperi o saltea fara sa o vezi in realitate. Adevarul este insa ca foarte putini oameni stiu cum arata si cum se simte o saltea de caltiate, asadar chiar daca o vezi in fata ta, este posibil sa nu iti dai seama daca este sau nu de calitate. Prin simpla atingere a acesteia nu-ti poti da seama. Din acest motiv, cumpararea unei saltele online nu este neaparat o alegere gresita.
Totusi, este importanta sa te informezi foarte bine inainte sa faci aceasta alegere. Citeste cat mai multe pareri si review-uri la salteaua pe care vrei sa o cumperi (cauta review-urile verificate, deoarece sunt producatori care pun angajatii sa scrie review-uri false).
Fiecare decizie are avantajele si dezavantajele sale
Daca cumperi o saltea de la un magazin fizic:
- Avantaj: Poti cere parerea angajatului in legatura cu o saltea petnru bebe
- Dezavantaj: Acesta iti poate recomanda saltelele de care incearca sa scape de pe stoc, chiar daca nu este de cea mai buna calitate
Daca cumperi de la un magazin online:
- Avantaj: Poti citi diferite review-uri la produsul ales
- Dezavantaj: Daca review-urile nu sunt verificate, este posibil sa fie false, scrise de angajati sau persoane platite sa lase un review
Ce saltea poti cumpara daca practici co-sleeping?
Majoritatea expertilor recomanda sa nu practicam co-sleeping cel putin pana la un an, dar daca o faci, tine cont ca unele saltele sunt mai bune decat altele. In aceasta situatie se recomanda de asemenea saltelele din material organic, ce poate respira dar totodata care este rezistent la foc.
Sper ca sfaturile noastre sa te ajuta sa cumperi cea mai buna saltea pentru bebe. Tine minte ca fiecare bebelus este diferite si trebuie sa alegi salteaua care i se potriveste. Alege cu grija materialul dorit in functie de necesitatile bebelusului tau. Succes!
Biografie
- Buying a mattress – Babycentre – Charlotte McClure, 2020
- How to buy a mattress for your baby or big kid – Jaclyn Law, 2021