Vine un moment în viața fiecărui om când trebuie să învețe să-și curețe salteaua. Și, dacă citești acest articol, acum este momentul. Așadar, pune-ți mănușile în mâini pentru că sunt pe punctul de a-ți arăta singura metodă de eliminare a petelor încăpățânate și mirosurilor nepăcute. Salteaua ta va arăta și se va simți din nou ca și cum ar fi nouă.
De ce este important să cureți salteaua?
Chiar dacă salteaua ta nu pare murdară, este important să reții că acarienii și bacteriile se acumulează în timp. Și, dincolo de asta, dormitul pe o saltea cu un miros plăcut te poate ajuta să obții un somn mai odihnitor.
Pentru a fi mai specific, curățatarea saltelei te poate ajuta:
- Să scapi de acarienii de praf – acarienii de praf sunt dăunători mici, asemănători insectelor, care se hrănesc cu celulele pielii care cad în fiecare noapte. Și, pentru că de pe corp cad milioane de celulele pe săptămână, salteaua conține, în medie, zeci de mii de acarieni care așteaptă cu nerăbdare următoarea lor masă.
- Alergeni – de fiecare dată când te pui și te dai jos din pat, particulele de praf care trăiesc în saltea sunt eliberate în dormitor. Chiar dacă nu ești alergic la praf, îl respiri toată noaptea, iar acesta poate duce la congestie nazală, mâncărime și iritații la nivelul gâtului.
- Transpirații nocturne – indiferent dacă ești o persoană călduroasă sau friguroasă, este posibil să transpiri în timp ce dormi. Transpirația din corpul tău intră direct în saltea, făcând-o un teren de reproducere umed pentru bacterii.
- Calitatea somnului – și, în cele din urmă, probabil vei dormi mai liniștit dacă vei ști că salteaua ta nu este plină de acarieni. De fapt, păstrându-ți lenjeria și salteaua curată, vei reuși să adormi mai repede și să ai parte de un somn odihnitor în fiecare noapte.
Curățarea profundă a saltelei de cei puțin două ori pe an va reduce acumulările bacteriene și va ajuta la menținerea alergenilor la distanță. Desigur, uneori se întâmplă accidente și salteaua are nevoie de o curățare imediată.
Pentru a-ți proteja salteaua de pete și a-i prelungi durata de viață, îți recomand să folosești o protecție pentru saltea.
Produse necesare pentru curățarea saltelei
Există o varietate de moduri de a-ți curăța salteaua, iar multe includ soluții populare de curățare pe care le poți găsi online sau în magazine. Dar, în acest articol îți voi prezenta o metodă simplă, eficientă, non-toxică, cu articole de uz casnic pe care probabil le ai deja acasă.
Pentru a începe curățarea saltelei ai nevoie de apă oxigenată, mai multe pachete de bicarbonat de sodiu (depinde de dimensiunea saltelei, dar ar fi bine să ai cel puțin 3 cutii) detergent de vase transparent (nu verde sau albastru, deoarece ar putea păta salteaua), oțet alb distilat, o sticlă cu pulverizator, o periuță de dinți (sau o perie de vid), câteva cârpe albe, un aspirator, o strecurătoare (opțional) și ulei esențial (opțional).
Odată ce ți-ai pregătit toate produsele necesare, este timpul să te îndrepți spre dormitor și să dai jos toate așternuturile de pe saltea.
Cum se curăță salteaua?
După ce ai îndepărtat toate așternuturile și salteaua a devenit complet goală, aspiră partea superioară a acesteia. Acest lucru va elimina primul strat de praf, părul de animale de companie și orice alte particule nevăzute de pe suprafața saltelei.
Apoi, presară un strat uniform de bicarbonat de sodiu pe toată salteaua. Nu trebuie să-ți fie frică să folosești prea mult, pentru că nu vei strica nimic. Asigură-te că distribui bicabonatul în mod egal (ar fi bine să utilizezi o strecurătoare pentru a face acest lucru).
Folosește o periuță de dinți pentru a freca salteaua cu bicarbonat de sodiu. După ce ai terminat, așteaptă 10 minute. În acest timp, bicarbonatul va acționa. Reține că bicarbonatul de sodiu elimină mirosurile neplăcute și umezeala din saltea, deci este important să-l lași să acționeze cel puțin 10 minute – vezi și cum scoți mirosul de pipi de pisică din saltea.
Aspiră din nou salteaua. Probabil vei observa că aspiratorul s-a umplut cu bicarbonat de sodiu, deci nu ezita să-l golești înainte de a trece la pasul următor.
Adaugă în sticla cu pulverizator o ceașcă de apă oxigentă, o ceașcă de apă rece și două jeturi de săpun de vase. Agită! Pulverizează soluția pe toată salteaua și verifică dacă existe pete uscate, pentru a te asigura că întreaga suprafață este acoperită.
Acum salteaua ar trebui să fie destul de umedă, deci este timpul să o acoperi din nou cu bicarbonat de sodiu. Freacă bicarbonatul de sodiu cu o cârpă albă. Pe petele mai închise la culoare ai putea adăuga puțin mai mult bicarbonat de sodiu. În acest moment vei observa că pe saltea s-a format o pastă fermă.
Pentru pete foarte dure, adaugă un strat suplimentar de bircarbonat de sodiu și soluție de curățare.
Acum așteaptă. Cel mai bine este să lași salteaua să stea peste noapte, pentru ca soluția de curățare să aibă suficient timp să acționeze.
După ce au trecut cel puțin 8 ore, freacă salteaua cu o perie pentr a sparge reziduul de bircabonat de sodiu. Îți recomand să utilizezi o perie de vid, deoarece firele sale sunt mai rigide și mai puternice.
În cele din urmă, aspiră totul și privește ce pot face aceste produse simple, de uz casnic. S-ar putea să fii nevoit să aspiri de câteva ori pentru a te asigura că toate reziduurile de bircarbonat de sodiu au dispărut.
Îți recomand să aspiri o dată, apoi să bați salteaua cu o cârpă (sau o paletă de tenis) și apoi să o aspiri din nou.
Prin această metodă poți scăpa de petele de sânge sau urină, dar dacă sângele este încă ușor vizibil sau urina miroase încă ciudat, este timpul să folosești oțelul.
Combină câteva capace de oțel alb distilat cu câteva linguri de bicarbonat de sodiu și amestecă până obții o pastă. Apoi întinde pasta peste pete și las-o să acționeze cel puțin o oră. După aceea, pasta va fi suficient de dură pentru a se dezlipi de pe saltea, luând cu ea și pata urâtă. Asigură-te că aspiri din nou salteaua pentru a scăpa de resturile de bircarbonat.
În cazul în care observi că salteaua ta e mucegăită, îți sugerez să o înlocuiești. Dacă ești pe punctul de a-ți cumpăra o saltea nouă, îți recomand să citești despre Dormeo iMemory S Plus – vezi ce caracteristici are și dacă este potrivită pentru tine. Înainte de a-ți cumpăra o nouă saltea, citește acest ghid despre cum să alegi o saltea.