Patul tau ar trebui sa fie locul in care te relaxezi in timpul noptii, dar daca te confrunti cu alergii si astm, nu poti avea un somn odihnitor pe orice saltea: ai nevoie de o saltea hipoalergenica.
In continuare vom vorbi despre aceste saltele: ce este, cum o poti alege pe cea potrivita si ce proprietati are aceasta. Haideti sa incepem.
Exista mai multe moduri prin care poti scadea intensitatea alergiilor si a astmului in dormitor. O saltea hipoalergenica poate fi primul pas in aceasta directie. Aceasta poate ameliora simptomele in cazul in care cauza alergiilor se afla pe saltea.
Citește și despre: Salteaua Hipoalergenică Somnart – Merită cumpărată?
Cum combati alergenii din saltea
Uneori, cea mai buna optiune atuci cand te confrunti cu alergii si astm este sa inlocuiesti salteaua. Cu toate astea, exista mai multe lucruri pe care le poti face pentru a controla sursa alergenilor din dormitor si pentru a avea un somn odihnitor. Iata care sunt optiunile pe care le ai cel mai la indemana.
1. Cumpara o saltea hipoalergenica
O saltea hipoalergenica este facuta din materiale precum spuma de memorie, latex sau alte materiale care sunt rezistent la alergeni. uneori, acestea sunt acoperita cu un strat pe suprafata lor care tine departe praful si microorganismele cum ar fi polenul, acarienii, etc.
Astfel, aceste asltele sunt sigure de folosit pentru persoanele cu alergii si astm.
Exista multe tipuri de astfel de saltele, insa toate au acelasi lucru in comun: sunt hipoalergenice.
Saltelele cu memorie si cel din latex sunt unele din cele mai comune si sunt cele mai bune pentru persoanele ce se confrunta cu astm sau alergii.
Ambele tipuri de saltele sunt dense, ceea ce face ca bacteriile sa nu aiba mult spatiu in care sa se inmulteasca.
Saltelele de latex vin uneori cu un strat e lana care este are de asemenea proprietati antimicrobiene si este rezistent la foc.
Saltelele cu aer au mai mult loc prin care sa circule, care le face mai potrivite pentru cei ce doresc o noapte racoroasa, dar exista mai mult spatiu in care as se dezvolte bacteriile, mucegaiul si acarienii.
Daca vrei sa cumperi o salte cu arcuri, cel mai bine ar fi sa alegi una hibric care are o suprafata antialergica, sau o saltea care producatorul spune ca este hipoalergenica.
Daca vrei o saltea hipoalergenica, ar trebui sa le eviti pe cele pillow top. Cu toate ca aceste saltele au un strat pufos deasupra, materialul din acestea este in general aerat, fiind potrivite ca microbii si acarienii sa se inmulteasca.
2. Alege o saltea cu certificat care atesta ca sunt santaose si sigure
Atunci cand cumperi o saltea hipoalergenica, este important ca aceasta sa fie sigura de folosit. Ai grija ca unele saltele hipoalergenica pot contine chimicale puternice cum ar fi formaldehide si ftalati.
Cu toate ca chimicalele pot mentine, tehnic, alergenii naturali la distanta, si acestia pot cauza reactii alergice cum ar fi eczeme, gat dureros, dureri de cap, si dificultati de respiratie.
Vezi și: Despre salteaua ortopedica Somnexpert Silver Forte – Păreri și Sfaturi
Asadar, mereu cand cumperi o saltea, asigura-te ca aceasta are certificate care testa ca este sanatoasa si sigura de folosit.
3. Foloseste lenjerie de pat de calitate
Nu ai nevoie doar de o saltea hipoalergenica, ci si de un mediu mai curat. Lenjeria de pat poate juca un rol important atunci cand cauti una rezistenta la alergeni.
Alergenii se pot bloca in lenjeriile tale, asadar gaseste lenjerii d e par cu o custaruta cat mai inchisa, prin care alergenii nu au loc sa treaca.
De exemplu, lenjeria de bumbac este potrivita. Acestea sunt racoroase, rezistente la acarieni si au o tasetura foarte stransa. Sunt bine sa folosesti o lenjerie care poate fi spalata la masina, in apa fierbine deoarece apa fierbinte este foarte eficienta in procesul de sterilizare.
O alta optiune ar fi matasea. Cu toatea astea, nu doa ca matasea e schumpa, dar in general acestea trebuie curatate cu cat mai putina apa. Agentii de curatare a saltelelor din matase pot provoca reactii alergice neplcaute.
4. Foloseste o husa protectoare
Un alt lucru important pe care trebuie sa il iei in considerare, este sa folosesti o husa protectoare.
O saltea hipoalergenica este mult mai sigura daca pe aceast pui o husa hipoalergenica care nu permite transpiratia, praful sau alti microbi sa treaca.
Acestea se pot transforma in mucegai si fungi. Majoritatea huselor sunt rezistente la apa, asadar nu va trebui sa iti faci griji ca lichidele iti vor pata salteaua.
Avand in vedere ca o husa poate mentine salteaua curata, acaesta este potrivita asadar pentru a prelungi durata de viata a saltelei tale. Din acest motiv, sugeram ca fiecare persoana sa foloseasca o husa protectoare pe patul lor, in special persoanele ce se confrunta cu astm si alergii.
5. Spala salteaua in mod regulat
Mentinerea saltelei curate este foarte important pentru a preveni alergiile s astmul in timpul noptii. Chiar daca ai o saltea hipoalergenica, trebuie sa o cureti in mod regulat.
Află aici și despre: Cum se spală o saltea?
Persoanele ce se confrunta cu astm, trebuie sa spele lenjeria si husa de pat saptamanal. Recomandam spalarea saltelei cel putin de 2-3 ori e an sau odata la 4-6 luni.
Si pernele ar trebui spalate, insa acest numar depinde mult de materialul din care sunt umplute.
Avand in vedere ca intri in contact direct atat cu lenjeria, husa cat si cu perna si salteaua, recomanadam utilizarea unui detergent bland pentru a le curata.
Ideal ar fi sa folosesti un detergent hipoalergenic. Spre deosebire de lenjerii si husa, nu poti pune o saltea hipoalergenica in masina de spalat, asadar trebuie sa o speli manual. Este un proces de lunga durata, dar trebuie facut in mod regulat.
Recomandam sa folosesti un detergent special pentru curatarea saltelei. Multe se lasa la actionat pentru 30-60 de minute. Pe urma, aseaza pe suprafata acesteia bicarbonat de sodiu pe care lasa-l sa actioneze de asemenea 30-60 de minute. Aspira salteaua pe fiecare parte, inclusiv dedesubt.
In cele din urma, lasa salteaua la soare deoarece acesta are efect sterilizant. Avand in vedere ca cei mai multi dintre noi nu au cum sa scoata salteaua afara, ar fi o idee buna sa o pui intr-un loc in care o poate atinge soarele.
6. Mentine dormitorul curat
Este important sa cumperi o saltea hipoalergenica pentru a mentine alergenii la o parte, dar acest lucru nu e suficient: trebuie sa iti mentii toata camera curata.
Asigura-te ca nu ai mancare in camera care atrate diferite bacterii. Nu trebuie sa ai in camera echipamentul de exercitii.
7. Cumpara un filtru de aer, deumidificator sau un purificator
Folosind un filtru de are poti elimina bacteriile si microorganismele din camera cum ar fi polenul, parul, fumul si acarienii.
Chiar daca aerul este curat, un nivel de umiditate crescut poate duce la aparitia mucecaiului. Daca afara este cald si umezeala, foloseste un deumidifcator pentru a preveni aparitia mucegaiului si pentru a putea dormi mai bine noaptea.
Cu toate astea, chiar si sistemele de purificare si deumidificare trebuie curatate in mod regulat, pentru a preveni aerul murdar sa circule prin camera.
8. Nu-ti lasa animalele de companie in camera
Acesta poate fi unul din cele mai grele lucruri de facut. Din pacate, animalele de companie se stie ca fac foate multa mizerie. Blana lor, chiar si spalata poate fi plina de microorganisme.
Vezi și: Totul despre curățarea unei saltele
Mai ales daca animalul tau iese si pe afara, este important sa il tii departe de dormitor. Daca nu, cel putin ar trebui sa nu il lasi in pat sau sa il speli pe picioare cand intria in casa. Asta previne aducerea alergenilor de afara in dormitorul tau.
Unele persoane prefera sa cumpere un animal de comanie hipoalergenic, insa nu exista niciun astfel de animal in adevaratul sens al cuvantului.
Chiar daca unele animale nu provoaca simptome atat de puternice, alergiile sunt cauzate de proteinele din saliva si urina animalului, asadar orice animal poate provoca alergii.
Intrebari frecvente
Care este diferenta intre o saltea hipoalergenica si antialergica
O saltea hipoalergenica este o cea care este facuta dintr-un material care nu provoaca, sau exista sanse mai mici sa provoace alergii..
O saltea antialergica este una care a fost tratata cu chimicale pentru a preveni aparitia acarienilor sau a altor alergeni.
Chiar previne acarienii o saltea hipoalergenica?
O saltea hipoalergenica inseamna ca este mai rezistenta la alergeni. De exemplu, o saltea cu memorie are proprietati antimicrobiene si este rezistenta la mucegai si acarieni.
Cu toate astea, nu exista niciun produs care este complet rezistent la alergeni.
Asadar, cu toate ca sansele sa dezvolti acarieni sunt mai mici pe o saltea hipoalergenica, sansele nica exista. Din acest motiv, se recomanda curatarea lenjeriei de pat in mod regulat folosind o saltea protectoare.
Poate salteaua mea sa ma imbolnaveasca?
Se poate ca o saltea sa te imbolnaveasca sau cel putin sa iti provoace reactii alergice.
O saltea confectionata din anumite materiale sau tratata cu chimicale puternice poate fi periculoasa pentru sanatatea ta. De cele mai multe ori, chimicalelele nu provoaca probleme severe dar pot fi iritante pentru ochi, gat si nas. Cu toate astea, uneori pot fi provoca si reactii severe.
Daca ai alergii la latex, nu folosi niciodata o saltea din latex. Acelasi este cazul in situatia oricarui alt tip de material. Daca esti alergi la un anumit material, asigura-te ca salteaua, lenjeria, husa sau perna nu contin acel material.
Cu timpul, praful, acarienii si mucegaiul se acumuleaza pe saltea, devenind in ce in ce mai toxica. Din acest motiv, se recomanda inlocuirea saltelei odata la 7-10 ani.
Concluzie – E buna pentru tine o saltea hipoalergenica
Cand te confrunti cu astm si alergii noaptea poate fi imposibil sa scapi de acestea simptome si sa ai un somn linistit. Folosirea unei saltele hipoalergenice si antimicrobiene poti reduce simptomele de astm si alergii, ajutandu-te sa ai un somn odihnitor.
Tine mine: chiar daca folosesti o saltea hipoalergenica, de cele mai multe ori aceasta nu este de ajuns. Trebuie sa o ingrijesti corespunzator si sa ai grija si ca husa, lenjeria si pernele tale sa fie potrivite pentru tine.
Tine cont de sfaturile noastre si vei putea avea o noapte mai odihnitoare. Succes!