Daca salteaua ta si-a atins termenul limita, probabil ca vei dori sa o arunci. Totusi, multi isi pun intrebarea: „Cum scap de saltelele vechi?”. In cazul in care nu stiai, nu trebuie sa arunci salteaua la gunoi: o poti recicla!
Exista mai multe metode prin care poti sa scapi de saltelele vechi. Daca si tu esti in cautarea unei metode despre cum scapi de saltelele vechi, iti sugerez sa citesti in continuare. Haideti sa incepem.
1. Doneaza salteaua
Donarea saltelei la un magazin Second Hand sau pe un grup de Facebook poate fi o idee foarte buna. Dca salteaua ta inca este buna, cu siguranta cineva o va accepta. Ai fi uimit cat de multi oameni sunt dispusi sa vina sa ia salteaua. Daca cumva nu mai poate fi folosita, poti oricand sa o predai la un centru de reciclare.
Un lucru e clar: nu poti arunca salteaua la ghena de gunoi deoarece risti o amenda.
Sfat de cumpărare a unei saltele: Păreri despre salteaua Premium Memory
2. Recicleaz-o
Dupa cum spuneam mai sus, poti duce salteaua la un centru de reciclare daca aceasta nu poate fi donata. Acest proces insa este destul de complicat, deoarece in Romania nu exista foate multe centre de reciclare care sa se ocupe de saltele.
E posibil ca producatorul sa accepte salteaua veche, insa daca aceasta nu este o solutie poti suna la Salubris. In unele localitati, exista chiar si un centru de reciclare de la o organizatie non-guvernamentala.
3. Vinde-o
Ai putea sa faci cativa bani prin vanzarea vechei saltele. Daca vrei sa cresti sansele de a o vinde, trebuie sa o cureti inainte. Curat-o si desinfecteaz-o pentru a arata cat mai bine, dupa care pune niste poze pe diferite site-uri de vanzare cum ar fi Facebook Marketplace sau OLX.
4. Repara salteaua
Daca motivul pentru care vrei sa scapi de saltea este ca s-a stricat, poti oricand sa o repari. Repararea saltelei costa mult mai putin decat cumpararae unei salele noi si e ma iusor decat crezi. Poti sa cosi gaurile din saltea pur si simplu cu un ac si o ata si poti repara salteaua cu diferite umpluturi.
Cauta pe net o metoda pentru repararea saltelei. E foarte posibil sa gasesti o metoda de reparare chiar pentru modelul tau de saltea. Ai fi uimit sa vezi cat de usor este as o repari.
Sfaturile mele: Salteaua PillowTop Memory – Merită?
5. Foloseste salteaua in scop decorativ
Daca nu vrei sa renunti la vechea saltea, ii poti folosi arcurile in scop recorativ. Le poti utiliza pe post de suport pentru lumanari, fotografii, sau chiar pe post de suport pentru niste gustari. Este un mod inovativ de a recicla tu, acasa, componentele saltelei.
6. Refoloseste spuma cu memorie pe post de pat pentru catel sau pisica
Animalul tau de comanie iti va fi recunoscator daca folosesti vechea ta saltea (il va calma deoarece are impregnat mirosul tau). Taie o bucata din saltea si pune-o pe jos sau intr-un cos si acopera-l cu o o patura sau un cearsaf. Gata, ai creat un patut pentru animalul tau de companie.
7. Poti refolosi componentele saltelei pentru a face perne sau papusi
Spuma si fibra din salteaua ta ar putea fi reciclate pentru a crea:
- Perne
- Umpluturi pentru saci
- Umplutura de plush pentru a crea papusi in casa, pentru copilul tau.
Nu e nimic mai placut decat sa petreci timp cu copilul tau creand diferiti maimutoi pe care ii umplu cu materialul vechii saltele. Este un mod extraordinar de a recicla materialul acesteia.
Chiar daca nu ai copii, poti folosi materialul pentru a crea papusi pe care sa le vinzi pe internet. Este o metoda ideala de reciclare daca ai putin simt artistic.
8. Poti crea compost
Daca salteaua ta este din materiale organice, poti crea un compost din acestea. Poti recicla materialele unei saltele eco cum ar fi ramele patului pentru a crea un spatiu in care sa tii compostul. Umplutura din saltea si fibra poate fi folosita pentru a inveli cutia de compost pentru a o mentine uscata.
Află și: Păreri despre salteaua Basic Pocket
9. Fa covor din vechea saltea
Poti folosi vechea saltea pentru a face covoare pentru casa. Umplutura o poti folosi pentru a face covoarele mai groase si placute cand calci pe ele si fibra pentru a face suprafata covorului. Practic, poti transforma vechiul covor intr-o saltea de calitate. Foloseste si hainele tale vechi pentru a crea un covor modern.
Daca ai talent si simt artistic, poti crea un covor pe care toti musafirii il vor admira.
10. Foloseste vechea saltea in gradina
Copiii adora sa sara in pat, spre disperarea parintilor. Recicleaza vechea salte punand-o in gradina si spune-le copiilor sa sara pe aceasta in aer liber. Vechhea ta saltea ar ptuea de asemenea sa fie folosita atunci cand creezi un spatiu de joaca pentru cei mic, pentru a preveni accidentele: in cazul in care acestia cad, vor cadea pe saltea.
Copiii au o imaginatie foarte bogata si pot folosi vechea saltea pentru a crea diferite jocuri.
11. Creeaza arta
Fiecare om este o persoana creativa, chira daca nu crezi ca esti. O saltea veche poate fi reciclata intr-o piesa de arta. Foloseste fibra de la aceasta pentru a crea diferite forme artistice in casa ta. La final vei fi uimita de ce ai reusit sa creezi.
12. Dezmembreaza salteaua si tine cateva parti
Partile vechii tale saltele si a patului pot fi indepartate si refolosite. Arcurile metalice, butoanele, fibra si umplutura, toate pot fi reciclare.
13. Foloseste arcurile pentru suportul plantelor
Arcurile vechi de la saltea pot fi folosite pentru a sprijini plantele. Poti picta arcurile in culori deschise pentru a da viata gradinii tale.
14. Dulap de bucatarie din ramele vechiului pat
Recicleaza rama vechii saltele petnru a crea un dulap e bucatarie. Poti face diferite forme de mobilier din acestea, pentru bucatarie, baie sau chiar dormitor. Poti depozita diferite lucruri in acestea.
Află și despre: Salteaua Pocket memory plus – Merită?
15. Foloseste vechea saltea pentru a face cateva scaune
Din ramele saltelelor poti face mobilier cum ar fi scaune iar din umplutura moale poti face pernute. E mai usor de facut decat crezi si foarte distractiv.
Cu putina imaginatie si creativitate, poti refolosi vechea saltea pentru a face o piesa de arta, un mobilier sau un obiect decorativ.
Daca nu ai simt artistic sau pur si simplu doresti sa faci o fapta buna, poti dona salteaua. In cazul in care aceasta nu se afla intr-o stare complet deplorabila, cu siguranta vei gasi doritori. Sunt foarte multe grupuri de donatii ep Facebook.
In cazul in care vrei sa faci niste bani, poti spala si dezinfecta vechea saltea pentru a o face sa arate mai decent, dupa care o poti vinde pe internet. Evident, nu vei lua la fel de multi bani cat ai dat pe ea (probabil doar o fractiune din acei bani), dar e mai bine decat nimic. Sunt multe site-uri pe care poti vinde salteaua, de la OLX pana la Facebook Marketplace.
Cea mai simpla metoda insa ar putea fi sa o reciclezi. Poti suna la un centru de reciclare sa vezi daca accepta saltele. Daca nu, intreaba-i oricum daca cunosc un centru care accepta.
Sper ca acest articol sa iti fi raspuns la intrebarea „cum scap de saltele vechi”. Tine cont de aceste sfaturi si vei fi uimit in cate moduri poti folosi vechea saltea. Succes!
Unde arunc o saltea? Metode alternative
Saltelele sunt mari, grele si nu e usor sa scapi de ele odata ce nu mai pot fi folosite. Daca vrei sa arunci o saltea, exista mai multe metode prin care poti scapa de aceasta. Asadar, unde arunc o saltea?
Cel mai important este sa nu o arunci la gunoi. Aceasta poate fi reciclata sau utilizata pentru alte scopuri. Unul din cele mai rele locuri ar fi sa ajunga la groapa de gunoi deoarece datorita dimensiunilor sale, poate ocupa foarte mult spatiu: imagineaza-ti doar cum ar fi daca am arunca toti saltelele la gunoi.
Asadar, ar fi o idee buna sa te uiti la alternative. Ia in considerare sa o vinzi, sa o donezi sau sa o reciclezi in loc sa o arunci.
Cu toate ca cumpararea une saltele noi poate fi destul de scumpa si poate necesita mult timp din partea ta pentru a o cumpara pe cea porivita, orice saltea la un moent dat ajunge la punctul in care nu mai poate fi folosita.
Unele persoane decid sa inlocuiasca salteaua cu una noua chiar daca nu e timpul sa o arunce. Totusi, ce facem cu saltelele vechi? Exsita mai multe metode prin care poti scapa de o saltea veche.
Cea mai buna metoda depinde de mai multi factori: de orasul in care locuiesti si ce producatorul saltelei. Sunt unii producatori (daca au sediul in Romania) care vin si ridica ei saltelele vechi, mai ales daca alegi sa cumperi una noua tot de la ei.
Totusi, inainte sa nicepem, e bine sa stii daca chiar e timpul sa iti inlocuiesti salteaua.
De unde stiu daca ar trebui sa imi schimb salteaua?
Inainte sa te gandesti „unde arunc o saltea”, e bine sa te intrebi daca chiar este timpul sa o arunci. Ca regula e baza, o saltea ar trebui sa fie inlocuita cam odata la 8 ani. Cu toate astea, unele tipuri tind sa tina mai mult decat altele. De exempu, saltelel hibrid ar putea sa trebuiasca sa fie inlocuite mai rapid, cum ar fi cam odata la 6 ani, in timp ce saltelele cu arcuri ar trebui sa reziste pana la 10 ani (chiar si mai mult daca ai doua fete).
In acelasi timp, saltelele din spuma cu memorie sau latex ar putea tine pana la 15 ani daca ai grija corespunzator de ele.
Te-ar putea interesa: Cum cureți o saltea murdară?
Totusi, durata de viata a unei saltele depinde de mai multi factori. In timp ce unele pot tine mai mult, altele pot tine mai putin. Duta de viata variaza de mai multi factori cum ar fi designulsaltelei, materialul din care este facuta, cat de multa grija ai de aceasta si la ce atmosfera a fost expusa.
Cea mai buna cale sa iti dai seama daca este timpul sa inlocuiesti salteaua este sa iti dai seama daca ai un somn odihnitor. Te trezesti dmineata cu dureri? Te simti confortabil pe saltea?
Totusi, uneori pur si simplu trebuie sa cumperi o saltea noua. De exemplu, daca partenera sau partenerul se muta cu tine, trebuie sa cumperi saltea pentru doi. Daca salteaua ta inca nu si-a depasit teremenul, ai putea sa o depozitezi inainte sa o arunci.
Vezi și: Cum depozitezi o saltea?
Unde arunc o saltea folosita?
Odata ce te-ai decis ca e timpul pentru o saltea noua si ai ales un model nou, exista o problema, o intrebare pe care oricine si-o pune: unde arunc o saltea folosita?
In loc sa o arunci la gunoi, ia in considerare alternativele:
Doneaza salteaua
Multe persoane aleg sa doneze salteaua in loc sa o arnuce. Aceasta poate fi o oportunitate extraordinara pentru o persoana care nu isi permite si totoata eliberezi spatiul pentru o saltea noua.
Cu toate astea, e important sa tii cont de faptul ca nu toate saltelele ar trebui sa fie donate.
Exista mai multe motive pentru care ai dori sa inlcouiesti salteaua. In unele cazuri, vrei sa o inlocuiesti pentru ca aceasta nu mai poate fi folosita, ca si-a depasit termenul de valabilitatea si este inconfortabila. Acestea nu ar trebui sa fie donate.
Totodata, avand invedere ca saltelele devin din ce in ce mai accesibile la pret, standardele de donare a unei saltele au crescuttotodata. Daca donezi o saltea veche si rupta, care nu poate fi folosita nu doar ca pare un gest lipsit de bun simt, dar totodata vei irosi timpul tau si al voluntarilor organizatiei respective.
Asadar, de unde stim daca salteaua este in forma suficient de buna pentru a fi donata?
Orice organizatie de caritate are propriile sale standarde pentru a accepta o saltea pentru donat. Cu toate astea, exista cateva motive pentru care nicio organizatie nu ar accepta o saltea:
- Saltelele infestate: Nici nu exista un motiv de indoiala – nu dona o saltea care este infestata, indiferent de forma acesteia, fie ca vorbim de purici sau mucegai. Chiar daca ai curatat saltaeua la suprafata, aceste infestatii de obicei se afla adanc in saltea. Ar trebui as cauti alta metode da scapa de saltea, nu sa o donezi
- Probleme serioase: Daca salteauaeste rupta, are arcuri indoite sau pur si simplu este extrem de inconfortabila, probabil ca nu ar trebui sa o donezi. In general, nu se accepta saltele rupe sau cu probleme serioase, ireparabile.
- Cu pete sau mirosuri neplacute: Saltelele ce au pete mari si evidente nu ar trebui donate. La fel si in cazul celor care miros foarte urat. Daca salteaua ta are niste pete si vrei sa faci un bine donand-o, poti incerca sa o cureti intai. Avem cateva articole pe acest site despre curatarea saltelelor.
Vezi și: Cu ce se curăță petele de pe saltea?
Recicleaz-o
Daca nu gasesti niciun loc in care sa o donezi, poti recicla salteaua. Aproape 20 de milioane de saltele ajung la groapa de groapa degunoi in fiecare an. Exagerat de multe! Nu contrbitui la acest proces. Chiar si in Romania au aparut multe locuri in care poti recicla salteaua.
Daca nu gasesti un astfel de loc, poti sa suni la Salubris sa le ceri mai multe detalii. Cu putin noroc, chiar ei se vor ocupa de reciclarea saltelei.
Iată un video despre cum arunci o saltea
Unde arunc o saltea?
In unele cazuri, salteaua ta ar putea sa nu fie donata sau reciclata. Poate ca salteaua ta nu poate fi donata sau poate ca nu gasesti un centru de reciclare in orasul tau si cei de la Salubris nu te ajuta.
In acest caz, e posibil sa trebuiasca sa o arunci. Totusi, nu e atat de usor incat sa o lasi pur si simplu la tomberon deoarece abandonarea a astfel de produse la pubelele de gunoi se poate termina cu o amenda intre 3000 si 6000 RON pentru persoanele juridice.
Suna la Salubris iar acestia iti vor raspunde la intrebarea „unde arunc o saltea”.
Sper ca acest articol sa te fi ajutat si sa-ti fi oferit cateva idei si alternative pentru a scapa de salteaua ta, intr-un mod mai benefic atat pentru pentru societate cat si pentru natura. Succes!
Cine reciclează saltelele? Unde duci o saltea veche? Iată tot ce trebuie să știi despre reciclarea saltelelor
Cum sa reciclezi salteaua daca vrei sa iti cumperi una noua? Cine recicleaza saltelele? Ce fac companiile cu cele vechi (daca le accepta)? Se poate recicla materialul acestora? In continuare iti vom spune tot ce trebuie sa stii despre reciclarea saltelelor.
O saltea obisnuita are undeva la 7 metri patrati si e adesea facuta din bumbac sau spuma de poliuretan, insa poate contine si altem materiale cum ar fi metal si chiar lemn. Din acest motiv, poate fi greu sa reciclezi o saltea – mai ales in Romania, unde serviciile de reciclare nu sunt atat de complexe.
Totusi, odata cu cresterea ingrijorarii publice in legatura cu mediul si o dorinta mai mare de cat oricand de a recicla, au aparut multe organizatii non-profit ce isi iau responsabilitatea sa recicleze cat mai multe altele.
Vezi aici: Salteaua Premium Memory – Merita cumparata?
Ce poti face cu saltelele vechi daca nu le poti recicla personal?
E foarte posibil sa te fi aflat odata in situatia in care ti-ai cumparat o saltea noua si nu stiai ce sa faci cu ce veche. In aceste situatii, e bine sa ne amintim cei 3 R: reducere, reutilizare, reciclare. Totusi, putem fi responsabili cu mediul in ceea ce priveste saltelele? Iata cine recicleaza saltelele si ce poti face cu saltelele vechi.
Poti sa le donezi
Daca salteaua ta se afla inca intr-o stare acceptabila, poti sa o donezi. Exista foarte multe persoane care ar aprecia o saltea care inca poate fi folosita. Pe Facebook, de exemplu, sunt multe grupuri unde se pot dona. Exista chiar si grupuri speciale de donare a produselor reciclabile, asadar salteaua ta, atat timp ca se afla intr-o stare acceptabila, are foarte multe sanse sa fie de folos altei persoane.
Poti sa apelezi la colectori autorizati
Totusi, in cazul in care ai o saltea ce se afla intr-o stare neutilizabila, poti sa apelezi la serviciul colectorilor autorizati. Multi dintre acestia se ofera chiar sa vina la tine acasa sa iti ridice salteaua.
Nu o arunca la gunoi
Suntem obisnuiti sa aruncam lucrurile la gunoi. Acelasi lucru il facem adesea si cu salteaua veche. Totusi, tnie cont sa este ilegal sa abandonezi salteauaa lana pubelle de gunoi si poti primi o amenda nitre 3000 si 6000 RON pentru persoanele fizice iar persoanele juridice intre 20.000 si 40.000 RON.
Din fericire, exista cateva optiuni de reciclare a saltelei vechi. Acestia de regula recicleaza si alte proudse cum ar fi plapume, perne, paturi si covoare.
In tara se poate apela la grupul RER Ecologic. Acesta activeaza in mai multe judete, cum ar fi: Arad, Tulcea, Braila, Hunedoara, Bucuresti, Calarasi, Bihot, Buzau, Galati, Timis, Dolj, Ilfov si Giurgiu.
In Bucuresti poti de asemenea sa apelezi la Eco Business Logistic.
In judetul Consntanta, Calarasi si Dolj poti apela la serviciul Iridex Group Salubrizare.
Daca la tine in judet nu exista astfel de servicii, nu te speria: poti scapa de salteaua veche. Orice companie de salubrizare ar trebui sa accepte astfel de produse si de multe ori se ofera sa le preia de acasa, mai ales daca vorbim de deseri voluminoase cum ar fi saltelele.
Exista chiar si unii producatori care se ofera sa iti preia ei vechea saltea. Cand cumperi o saltea de la Dormeo, acestia iti pot prelua salteaua veche gratuit. Au 39 de magazine ni toata tara.
Asadar, daca vrei sa devii responsabil in ceea ce priveste mediul, ai multe oportunitati de reciclare a vechei tale saltele. In cazul in care mai poate fi folosita, poti pur si simplu sa o donezi. Nu ar trebui ca dorinta de confort sa te faca sa lasi salteaua la ghena de gunoi cu gandul ca „o va lua cineva”. Nu este o gandire sanatoasa pentru mediu: doar o gandire care ar putea sa te coste o amenda usturatoare.
Exista de asemenea si un program numit Harta Reciclarii ce face parte din organizatia non-profit ViitorPlus care isi asuma rolul de a te informa despre cum poti recicla vechile obiecte, printre care si saltelele.
Afla aici despre: Salteaua Pocket Memory Plus – Cat este de eficienta?
Cum se recicleaza o saltea?
In timpul procesului de reciclare, fiecare arc este scos din saltea prin taierea materialului moale de la suprafata sau dedesubt. Piesele de metal sunt indepartate magnetic iar fibrele ramase sunt scoase si balotate. Intregul proces poate lua intre 3-4 minute pe saltea (la companiile de reciclare de top din lume).
In zilele obisnuite,se poate recicla pana la aproximativ 700 de kilograme de spuma poliuretan pe zi, ceea ce duce la mai mult de 230.000 de kilograme (230 de tone) de poliuretan pe an. Fibra din bumbac si alte materiale textile pot fi facute in haine. Arcurile si spuma sunt reciclate iar lemnul este facut in aschii.
Cu toate astea, majoritatea organizatiilor de reciclare nu iau decat comenzi mici deoarece nu se poate recicla foarte multe saltele deodata. Insa in general, aceste metode de reciclare (si reciclarea saltelelor in general) se face mai mult in alte tari occidentale. In Romania, conceptul de reciclare a saltelelor este extrem de limitat.
De ce sa iti faci griji cu reciclarea saltelelor?
Gropile de gunoi deja snut prea mari si exista doar un numar finit de deseuri ce pot fi introduse in acestea. In Romania se recicleaza doar 14% din deseuri, conform studiilor.
Suntem in randul clasamentului in ceea ce priveste reciclarea obiectelor vechi, asadar ar trebui sa tinem cont de aceste statistici si sa ne punem un semn de intrebare, avand in vedere ca producem undeva la 5.8 milioane de tone de deseuri pe an, adica undeva la 272 kilograme de deseuri pe an de locuitor.
Dupa Malta, suntem a doua tara cu cea mai slaba rata de reciclare din UE.
Daca acesta nu ti se pare un motiv bun si mediul inconjurator este o problema de care tie nu iti pasa, autoritatile au incercat sa incurajeze reciclarea produselor voluminoase cum ar fi saltelele prin aplicarea unor amenzi celor carora le abandoneaza la pubelele de gunoi.
Citeste si despre: Salteaua Pocket Memory – Produsul de top. Merita cumparat?
Asadar, daca nu iti pasa de mediu, recicleaza salteaua pentru a nu-ti lua amenda. Ori care ar fi motivul pentru care reciclezi, rezultatul este acelasi: devii mai responsabil in ceea ce priveste mediul, o responsabilitate pe care fiecare dintre noi trebuie sa ne-o asumam intr-o oarecare masura.
Sper ca acest articol sa te fi ajutat sa intelegi cum se recicleaza vechile saltele. Succes!
Biografie
- Scientific American – „How Old Matresses Can Be Recycled”, 2009
- Harta Reciclarii – „Ce faci cu saltelele vechi?”
- Amerisleep – „Mattress Recycling: Why & How to Do It”
- Wikipedia – „Reciclarea în România”