O de calitate poate fi foarte scumpa, asadar probabil ca doresti sa o depozitezi atunci cand nu o folosesti. Totusi, sa o tii in garaj sau in subsol cateva luni sau chiar ani poate sa o deterioreze. Astfel apare intrebarea: cum depozitezi o saltea?
Salteaua este o investitie atat in ceea ce priveste pretul cat si timpul petrecut pana pana sa o gasesti pe cea potrivita. De fapt, o saltea de calitate poate tine intre 10 si 15 ani daca este ingrijita corespunzator.
Pot fi multe motive pentru care vrei sa depozitezi o saltea. Poate ca te-ai casatorit si ai trecut la un pat mai mare sau poate ca copilul tau s-a mutat la casa lui si vrei sa folosesti camera in lt scop.
Oricare ar fi motivul, cel mai probabil vei dori sa depozitezi salteaua in cele mai bune conditii pentru a o putea folosi daca vei mai avea vreodata nevoie de aceasta. In continuare, iti voi spnue cum depozitezi o saltea pentru a o mentine cat mai mult timp in aceeasi stare, fara sa se deterioreze.
Cum depozitezi o saltea, pas cu pas
Iata cativa pasi simpli desprecum deozitezi o saltea, pentru a o mentine curata si aerisita pentru mai mult timp.
1. Curata si aeriseste salteaua
Curatarea saltelei poate fi facuta in mai multe feluri, dar cea mai simpla metoda este sao aspiri pe ambele parti. Iata pasii pe care trebuie sa ii pui in aplicare pentru a o curata eficient:
- Scoate toata lenjeria de pat de pe saltea
- Pune bicarbonat de sodiu pe suprafata acesteia
- Aspira picarbonatul cu aspiratorul
- Lasa salteaua la aerisit pentru cateva ore inainte sa treci la pasul urmator
Daca vrei sa afli o metoda de curatare, am scris un articol despre cum cureti o saltea.
2. Inveleste salteaua in plastic
Iainte sa depozitezi salteaua, este important sa o invelesti in plastic. Acesta asigura o deozitare corespunzatoare. Daca e posibil, nu folosi foi groase de plastic deoarece acestea tind sa blocheze si umezeala. Umezeala este inamicul unei saltele depozitate.
Citește și despre: Cum scoți mirosul de urină din saltea?
Un plastic usor, prin care salteaua poate respira este o alegere mai bnua.
In mod similar, salteaua trebuie sa stea acoperita majoritatea timpului cand este depozitata. Pentru o depozitare pe termen lung, poti cumpar un sca special pentru saltele (fara gauri) care nu ar trebui sa coste mai mult de 100 RON. Acesta previne dezvoltarea mucegaiului si mentine salteaua uscata.
Sfat bonus: Cand depozitezi o saltea pe termen lung, deschide foliile de plastic odata la cateva luni pentru a aerisi salteaua. Asigura-te ca o sigilezi bine la loc pe urma.
3. Acoper-o atunci cand o muti in alta parte
Daca urmeaza sa duci salteaua in alta locatie, acoper-o cu o husa sau o lenjerie de pat pentru a o proteja de murdarie sau alti factori ce o pot deteriora.
Incearca sa nu o transporti cu o masina personala legata deasupra. Nu doar ca e periculos, dar salteaua poate sa se indoaie si sa i se strice calitatea. De asemenea, daca ai norocul si afara e o vreme ploioasa, salteaua ta se poate deteriora si mai tare. Cel mai bine ar fi sa o transporti cu o masina speciala, acoperita de transportat mobila.
Poti pune salteaua pe o parte pentru a avea mai mult spatiu in camion. E mai bine asa decat sa pui alt mobilier pe saltea.
4. Pune salteaua culcata cand o depozitezi
Da, e ok sa o pui pe o parte cand o transporti dintr-un loc in altul, dar cand o depozitezi pentru cateva luni, ar fi cel mai ok sa o pui culcata. Cu toate ca alte persoane ti-ar spune ca daca o pui pe o parte economisesti spatiu, nu ar trebui sa stea in aceasta pozitie pentru mult timp. Aici vorbim de luni sau chiar ani.
Cel mai OK ar fi sa o depozitezi ca si cum ar sta pe pat deoarece arcurile din interior ar trebui sa stea in pozitia nlor naturala, altfel isi pot schimba forma si ar putea ca, dupa cativa ani (sau chiar mai devreme) sa nu mai poata fi folosita salteaua deoarece devine foarte inconfortabila.
5. Nu pune nimic pe saltea
Cand depozitezi o saltea, niciodata sa nu pui nimic pe aceasta. Obiectele grele pot deteriora suprafata saltelei sau chiar si arcurile. Punand presiune constanta pe acestea luni sau ani la rand pot uza destul de tare salteaua ta.
Daca vrei sa depozitezi o saltea si totusi sa nu ocupe mult spatiu, pune-o deasupra altor lucruri, pe un palet sau alta suprafata plana.
6. Gaseste cel mai bun loc de depozitare a saltelei
Unul din principalele motive de ingrijorare atunci cand depozitezi o saltea este umezeala si schimbarile de temperatura. Acestea pot provoca multe probleme saltelei tale. Din acest motiv, subsolul e posibil sa nu fie cel mai potrivit loc pentru depozitare, mai ales pe termen lung.
Cea mai buna metoda ar fi sa cumperi un deumidificator portabil. Acesta poate ajuta la inlaturarea umezelii si poate mentine calitatea saltelei tale.
7. Repeta pasul 1 cand vrei sa refolosesti salteaua
Odata ce vrei sa refolosesti salteaua, urmeaza pasul 1 pentru a te asigura ca aceasta arata si miroase proaspat.
Află și: Ce este o saltea cu spumă?
Tine cont de aceste sfaturi daca cauti cum sa depozitezi o saltea pentru a o putea folosi mai tarziu. Sunt sfaturi potrivite pentru depozitarea pe termen lung, pentru luni sau chiar ani. Totodata, depinde si de brand si de materialul saltelei.
Unele saltele ar putea fi nevoie sa fie depozitate altfel. Citeste instructiunile de depozitare ale producatorului: astfel vei sti cel mai sigur cum se depoziteaza o saltea.
Alte sfaturi de depozitare
Daca urmezi sfaturile de mai sus, poti depozita corespunzator o saltea. Totusi, sunt cateva sfaturi care te pot ajuta sa iti mentii salteaua in aceeasi stare pentru mai mult timp.
Foloseste o husa impermeabila
In functie de cat de mult depozitezi salteaua, poti sa o invelesti intr-o husa impermeabila aceasta asigura ca nu va absorbi umezeala. Chiar si cele mai bune wrapuri din plastic ar putea sa lase prafl sau mizeria sa intre in saltea prin mici gaurele.
Asadar, chiar daca invelit-o in folii de plastic, nu ar strica sa folosesti si o husa impermeabila pe exterior.
Depoziteaz-o intr-un spatiu de depozitare special
Daca tii mult la salteaua ta si deja ai inchiriat un spatiu de depozitare, ar fi cel mai OK sa o depozitezi acolo. Subsolul tau pur si simplu nu este potrivit pentru depozitarea acesteia pe termen lung.
In subsol se poate aduna multa umezeala si mucegai.
Tine minte: O saltea invelita strans poate peveni umezela, dar anumite materiale respira mai mult decat altele – de exemplu, spuma de memorie. Asigura-te ca folosesti cativa pasi de precautie pentru a pastra o saltea uscata – mai ales cele care au spuma de memorie sau alte tipuri de spuma.
Nu folosi to timpul plastic
Cu toate ca unele materiale sunt ok sa fie invelite in plastic, pentru alte materiale nu este chiar cea mai buna varianta.
O saltea trebuie sa fie acoperita atunci cand ete depozitata. Asta nu doar ca previne praful din a se aseza pe ea cand este depozitata, dar totodata va ajuta la protejarea saltelei atunci cand este transportata.
Vezi și: Ce saltea să cumpăr?
Totusi, in unele situatii, invelisul din plastic nu e cea mai buna varianta. In schimb, ar fi cel ami OK sa folosesti o covertura speciala. O cuvertura pentru depozitarea saltelei ar trebui sa o lase sa respire si sa nu blocheze umezeala pe interior.
Sfaturi pentru depozitarea saltelei din spuma cu memorie
Spuma cu memorie este unul din cele mai populare tipuri de pe piata, fiind considerata adesea cea mai calitativa saltea. Aceasta are o suprafata moale si pufoasa ce iti asigura un somn odihnitor. CApacitatea saa de a se contura dupa forma ta este perfecta pentru a ameliora durerile de cat, umesi si spate.
Aceste saltele pot ajuta la distribuirea caldurii si greutatii in mod egal, pentru a te trezi fresh. Acestea fiind spuse, depozitarea unei saltele cu spuna din memorie poate fi diferita fata de depozitarea unei saltele traditionale. Asadar, iata cateva sfaturi care te pot ajuta:
Pentru a depozita o saltea din spuma cu memorie, primul pas este sa o cureti in profunzime. Poti folosi un aspirator pentru pentru a indeparta tot praful care s-a acumulat pe exterior.
Pe urma, o poti lasa la aerisit pentru a indeparta toata umezeala de pe interior. Cand o depozitezi, cel mai mare dusman al saltelei tale este umezeala.
Cand o depozitezi, e important sa nu o pliezi. Cu toate ca salteaua din spuma cu memorie este cunoscuta pentru faptul ca revine la forma sa initiala, punand presiune pe aceasta pentru mult timp ar putea sa ii schimbe forma permanent. Este cel mai bine sa o lasi relaxata atnuci cand o depozitezi, in pozitia sa culcata, ca si cum ar sta pe pat.
Dupa cum probabil ca deja stii, saltelele din spuma de memorie sunt, practic, un burete. Asadar, acestea absorb foarte bine umezeala. Asigura-te ca o acoperi intr-un ambalaj de plastic pentru a nu lasa umezeala sa ajunge la aceasta.
Citește și: Ce saltele recomandă doctorii?
De asemenea, asigura-te ca nu exista deja umezeala in interior. Ultimul lucru pe care il doresti este sa blochezi umezeala pe interiorul saltelei tale.
Cand o depozitezi, asigura-te ca nu are cum sa intre aerul in ambalajul saltelei. Daca intra aerul, inseamna ca poate intra si umezeala. Cu toate astea, este indicat ca odata la cateva luni sa o scoti din ambalajul de plastic si sa o lasi la aerisit.
Iata pe scurt, ce sa faci si ce sa nu faci cand depozitezi o saltea din spuma cu memorie:
- Pastreaza salteaua curata. Asigura-te ca ai folosit un aspirator la suprafata patului
- Pentru a depozita salteaua, acoper-o intr-un sac special
- Nu depozita salteaua in pozitie verticala
- Nu pune obiecte gele pe saltea cand o deozitezi, deoarece iti isi poate schimba forma si va ramane in forma aceasta permanent.
- Nu o plia deoarece poate distruge forma acesteia. Las-o relaxata, in forma sa clasica.
- Inainte sa o acoperi, asigura-te ca este curata si aerisita.
- Daca vrei sa o transporti dintr-un loc in altul, acoper-o bine inainte. Cel mai indicat ar fi sa o transporti in interiorul unei masini (de preferat un camion) si nu deasupra acesteia.
- Depoziteaza salteaua intr-un spatiu fara umezeala. Subsolul nu e cea mai buna varianta
- Pe termen scurt, cand o transporti, o poti pune pe verticala, insa pe termen lung trebuie depozitata pe orizontala. Daca vrei sa economisesti spatiu, pune-o pe alte obiecte, pe o suprafata plana.
Concluzie
Sunt multe motive pentru care e posibil sa doresti sa depozitezi salteaua. Oricare ar fi acesta, e bine sa stii din timp cum depozitezi o saltea pentru a o mentine intacta pentru cat mai mult timp. Una de calitate este o investitie serioasa si ultimul lucru pe care ti-l doresti este sa se deterioreze chiar is atunci cand nu o folosesti.
Asigura-te ca este invelita corespunzator si ca nu este intr-un spatiu in care temperatura fluctueaza deoarece astfel se poate produce cantitati mari de umezeala, acesta fiind ultimul lucru pe care ti-l doresti in cazul saltelei tale.
Surse de informare:
- How to Store a Mattress (And How Not to Store One) – Life Storage BLog, Lauren Thomann, 2018
- How to Package your Mattress for Safe Delivery or Storage – Transpack , Lisa Shavren, 2017
- How to Store a Mattress – Best Way to Store a Mattress – Kent Removal & Storage
- Storing a Mattress: The Do’s and Don’ts of Mattress Storage – Oakley Self Storage
- What is the Best Way to Store a Memory Foam Mattress? – Nap Cloud