Daca vrei sa cumperi o noua saltea si te-ai informat, probabil ca ai auzit pana acum ca saltelele din latex sunt cele mai bune. Este o parere subiectiva, dar per total, acestea sunt considerate cele mai bune de pe piata, deoarece au atat de multe avantaje fata de una obisnuita. Cu toate astea, poate fi greu sa o cumperi pe cea potrivita. Astfel apare intrebarea: Cum cumperi o saltea din latex?
Inainte sa te invatam cum sa o cumperi pe cea potrivita, trebuie sa iti explicam ce este o saltea de latex pentru a sti cum o poti cumpara pe cea tare ti se potriveste. In acest articol iti vom raspunde la aceste intrebari si la multe altele. Citeste in continuare pentru a afla de ce au devenit acestea atat de populare si cum cumperi o saltea din latex de calitate. Hai sa incepem.
Ce este latexul natural?
Latexul natural este acea substanta alba, laptoasa pe care o gasesti in plante, numita si „seva”. Latexul este seva copacului de cauciuc numit Hevea Brasiliensis. Copacii nu sut taiati pentru a li se lua lichidul. In schimb, acestia se refac. Un copac de cauciuc produce aproximativ 8.5 kg dfe latex pe an si fiecare copac poate produce latex pnetru aproxiamtiv 25 de ani.
Procesul de extragere a latexului este foarte eco-friendly. Avand in vedere ca copacii de cauciuc sunt atat de rezistenti, acestia pot creste fara pesticide si ierbicide toxice.
Avand in vedere ca se folosesc mai putine chimicale, productia de latex produce o poluare minimia ce nu distruge ecosistemul. Latexul nu terbuie sa fie tratat cu cimicale puternice, atunci cand este facut in spuma, ceea ce il face mai sigus si mmai santos. Mai mult de atat, latexul natural este hipoalergenic, asadr are proprietati antimicrobiene si este rezistent la mucegai.
Cele 2 tipuri de latex
Pentru a invata cum sa cumperi o saltea din latex, trebuie sa inveti care sunt cele 2 tipuri de latex pe care le poti folosi: Dunlop si talalay. Cu toate ca ambele din aceste spume sunt facute din latex natural, procesul prin care sunt facute este diferit.
Spuma Dunlop
Pentru a se produce spuma Dunlop, latexul lichid este turnat intr-un recipient special (ce arata ca un pat). Aceasta este acoperita cu acest lichid, dupac care este pus pe un cuptor special, care transforma latexul lichid intr-o bucata solida de spuma, aplicand oxid de zinc si caldura.
Odata ce procesul s-a terminat, spuma de latex este scoasa din recipientul respectiv si spalata. Spalarea ajuta la inlaturarea excesului de material si creste durata de viata a saltelei fara sa afecteze elasticitatea spumei.
Dupa spalare, spuma este uscata pentru a se asigura ca toata umezeala este inlaturata de pe produsul. Pe urma, pe masura ce trece timpulk, spuma devine mai densa la baza si mai usoara deasupra.
Spuma Talalay
Precum si spuma Dunlop, spuma Talalay incepe in acelasi mod: lichidul din altex este amestecat si este turnat intr-un recipient. Cu toate astea, pentru a forma spuma Talalay se toarna doar o parte din lichid: nu se umple cu totul recipientul.
Pe urma, latexul este sicilad si se foloseste un aspirator special poentru a tratce de spuma din recipient, pentru a o extinde. Dupa ce latexul a fost extins, este inghetat punand dioxid de carbon prin latex. Acest proces face spuma de latex sa se transforme in gel.
Odata inghetata, spuma este pusa intr-un cuptor special si adusa la 100°C. PRecum si in spuma Dunlop, latexul este scos din recipient, spalat si uscat.
Care este diferenta intre spuma Dunlop si Talalay?
Daca vrei sa stii cum cumperi o saltea din latex, e bine sa stii diferenta intre cele 2 tipuri de spuma din care sunt facute pentru a lua decizia corecta.
Procesul de producere de spuma Dunlop si Talalay sunt foarte asemanatoare. Asadar, care este diferenta? Cu toate ca majoritatea oamenilor nu stiu care este diferenta intre acestea, considerand ca sunt aproape la fel, exista cateva diferente, dar nu foarte mari.
- Complexitatea procesului – Procesul de producere a saltelei Dunlop este mai simplu si e nevoie de mai putini pasi, asadar nu este un proces la fel de complex. Din acest motiv, este o optiune eco-friendly si pentru cei ce tin mult la mediul inconjurator, poate fi alegerea mai buna.
- Densitatea – E timpul sa vorbim de o diferenta specifica la saltele. Saltelele Dunlop sunt mai dense si mai grele decat cele Talalay. Cu toate astea, densitatea unei saltele nu inseamna neaparat ca sunt mai ferme. In functie de brand si de metoda de producere, ambele tipuri de saltele pot avea diferite nivele de fermitate. Asadar, cu toate ca saltelele Dunlop sunt mai dense, acestea nu sunt neaparat mai ferme.
- Materiale extra – Saltelele Talalay sunt adesea facute si cu latex sintetic sau spuma poliuretanica pentru a umple golurile si penturu a face materialul mai moale. Asadar, saltelele din spuma Talalay nu pot fi considerate 100 naturale si nu pot detine certificat organic. Acestea fiind spuse, nici toate saltelele din spuma Dunlop nu sunt organice.
Cum cumperi o saltea din latex – natural sau sintetic?
Exista atat latex natural cat si sintetic.
Despre latexul natural am vorbit mai sus si am inteles cum se face, dadr ce este latexul sintetic? Acesta este produs din diferite materiale si chimicale pentru a crea o senzatie similara cu latexul natural. Cu toate ca latexul artificial este sintetic, procesul de producere este surprinzator de asemanator de cel prin care se concep saltelele Dunlop si Talalay.
Se foloseeste SBR cauciuc stiren butadienic (SBR), un cauciuc sintetic foloist in diferite produse. Acest material este adesea gasit in parguri, salile de sport si pe terenurile de fotbal. SBR este considerat sigur pentru oameni, cu toate ca chimicalele din care este conceput pot sa mai scape atunci cand este adus intr-o incapere. Aceste gaze pot irita ochii, pielea si plamanii.
Pe langa faptul ca elimina gaze toxice, latexul sintetic nu are aceeasi flotabilitate pe care o are latexul natural si nu va rezista la fel de mult. Daca esti in cautarea unei saltele de calitate superioara, se recomanda una din latex natural.
Cum cumperi o saltea din altex – Saltelele din amestec de latex
Exista si saltele concepute dintr-un amestec de latex natural cu cel artifical. In acestea se foloseste de regula 30% latex natural si 70% latex arfsintetic sau spuma poliuretanica. PRoceuderea spumei ar putea fi siiml;ara cu cea de Dunlop sau Talalay.
Precum altexul sintetic, variantele amestecate nu sunt la fel de calitative si rezistente precum cele din spuma de latex natural.
Certificate si etichetari
Pe masura ce cumperi saltele din latex, vei gasi diferite certificate si etichetari ale latexului. pentru a te ajuta sa intelegi ce inseamna aceste certificate, iti vom explica ce inseamna acetea.
Etichetari
Latex all natural
Latexul all natural este considerat cel Dunlop si Talalay pentru ca ambele sunt facute din latex lichid derivat din spuma de laetx. Dunlop este adesea vadut ca fiind mai natural deat cel Talalay, pentru ca spuma Talalay are fibre sintetice.
Latexul sintetic si cel facut din amestec nu sunt considerate naturale pentru ca nu sunt concepute din seva acestui copac in totalitate.
Eco-friendly
Saltelele din spuma dunlop si talalay ambele contin latex natuarl lichid, caer este recoltat intr-un mod foarte eco-friendly. CU toate astea, producerea de latex sintetic difera tare de la brand la brand.
Unele branduri folosesti metoce eco-friendly pentru a prepara acest latex, altele nu chiar. Pentru a te asigura ca cumperi o saltea conceputa in maniere eco-friendly, citeste aceasta eticheta.
Non-toxic
Saletlele dunlop sunt considerate non-toxice deoarece nu au materiale sintetic adaugate in spuma in timpul conceperii. Toxicitatea salteleli Talalay difera de la spuma la alta, in functei de ce material a fost adaugat in aceasta in timpul producerii.
Saltelele din latex amestecat si sintetic tind sa emita gase si mirosuri neplacute atunci cand sunt introduse intr-un mediu inchis.
Organic
Saltelele Dunlop sunt considerate organice daca sunt deriface din copacii de cauciuc pe care nu au fost folosite pesticide periculoase sau ierbicide. Cu toate ca spuam de latex Talalay este naturala, destul de rar este considerata organica deoarece sunt adesea folosite materiale sintetice pentru a umple golurile din acestea.
Pentru a verifica daca o saltea din spuma este sau nu organica, citeste pe eticheta.
Tine minte ca daca esti in cautaera unei saltele organice, trebuie ca toate materialele din saltea sa fie organice.
Certificate
Pentru a sti cat mai multe despre o saltea, poti citi certificatele acesteia. Iata care sunt acestea si ce inseamna ele.
GOLS (Global Organic Latex Standard)
Salteaua trebuie sa contina cel putin 95% material oragnic pentru a obtine certificat GOLS. GOLS verifica daca copacii au fost crescuti fara pesticide si daca latexul a fost reluat responsabil. Pe urma verifica daca produsul final este conceptu fara adaosuri de material sintetice (pe post de umplutura) si aditivi chimicali).
GOTS (Global Organic Textile Standard)
Cu toate ca acest certificat nu se aplica la latex in sine, e posibil sa gasesti saltele ce au acest certificat atunci cand veri sa cumperi una.
Certificatul GOTS garanteaza ca materialul textil folosit la constructia unei saltea este cel putin 70% din material organic. Aceste fibre in general includ bumbac si lana.
GreenGuard Gold
Certificatele GerenGuard sunt monitorizate de UL Environemtnal. Aceste certificate asigura ca produsul are o emisie cat mai mica de compusi organici volatili si ca sunt sigure pentru a fi folosite de oameni. Certificatele de la GreenGuard Gld garanteaza ca produsul este sigur de folosit de cei care vulnerabili la aceste emisii, cum ar fi copii, batranii sau persoanele cu probleme de sanatate.
OEKO TEX
OEKO TE este un certificat care asigura ca fie care material folosit la aceasta saltea este lipsit de aditivi si ca nu reprezinta un risc pentru sanatattea umana. Acest certificat verifica spuma, texitelele, fibrele si nasturii.
Cum cumperi o saltea din latex – Tipuri de saltele
Spuma din latex este folosita in 2 tipuri diferite de saltele – saltelele facute in totalitate din latex si cele ce contin acest material doar partial, mai exact cele hibrid. Pentru a sti cum cumperi o saltea din latex, iti voi spune mai multe despre acestea, pentru ca tu sa stii care ti se potriveste cel mai bine.
Saltelele hibrid
O saltea din latex hibrid are un strat de confort de aproximativ 5-7.5 cm grosime, din altex. unele branduri pune deasupra de asemenea un strat de pillowtop din latex din 5 sau mai multi cm grosime pentru a face suprafata mai moale.
Sub acest strat din latex se afla o baza de saltea din arcuri. O saltea hibrid foloseste in general arcuri impachetate individuual in fibra textila, asadar acestea nu actioneaza ca un intreg ci separat atunci cand se pune presiune pe ele.
Arcurile impachetate sunt asadar diferita fata de cele traditionale deoarece se contureaza mai bine dupa forma ta si mai iar presiunea pe care o pui pe saltea nu se simte si in partea cealalta a saltelei.
Astfel, partenerul poate dormi linistit fara sa iti faci griji ca il trezesti daca mergi la baie, fiind salteaua perfecta pentru persaonele ce impart un pat cu un partener.
De asemenea, saltelele cu arcuri ambalate individual pot fi benefice si petnru articulatii sau alte zone sensibile deoarece elimina presiunea din aceste zone, deoarece arcurile si ofera mai mult confort in fiecare zona a corpului.
Pentru cei ce sufera de alergii, alegerea unei saltele din laetx poate fi o idee foarte buna deoaree saletlele cu arcuri pot avea particule de praf, murdarii si alti alergeni care au fost colectati in pat.
In functie de brand, saltele din latex hibrid au de asemenea un strat din spuma de latex aflat sub cel de confort, numit si „strat de tranzitie” care poate creste durabilitatea saltelei.
Saltelele din latex
Dupa cum spune si numele, saltelele din latex sunt facute din diferite straturi, toate continand latex. Aceste saltele contin de regula 3-4 straturi de latex, fiecare avand 5-10 cm grosime si poate varia in fermitate de la „saltele moi” pana la „saltele extra ferme”.
Vezi și: Salteaua Bio Latex de 3 cm
Saltea Bio Latex de 3 cm – Părere Personală despre această saltea
Majoritatea saltelelor din altex au un strat ferm din pentru a oferi o baza puternica si care ajuta salteaua sa isi mentian forma. Stratul de deasupra este in general facut din spuma mai moale pentru a se contura dupa forma ta atunci cand te asezi pe saltea.
Avand in vedere ca saletlele din latex sunt atat de dense, acestea nu contin foarte multi poluanti care ar putea sa iti agraveze alergiile. Saltelele din spuma de latex sunt de asemenea potrivite pentru cuplurile care au diferite programe de somn.
Cum cumperi o saltea din latex in functie de cum se simte
Saltelele din latex pot avea diferite nivele de fermitate. Cu toate ca saltelele Dunlop sunt mai dense decat cele Talalay, asta nu inseamna neaparat ca sunt mai ferme.
Saltelele din latex natural si organic sunt in general mai moi decat variantele sintetice sau din diferite materiale. Din acest motiv, spuma folosita in aditivii arficiili este adesea folosita la baza saltelelor, pentru a putea sprijini greutatea straturilor de deasupra.
Fermitatea unei saltele
Fermitatea unei saletle difera de la un brand la altul. Cu toate ca nu exista o scala oficiala pentru a masura cat de ferma este o saltea, s-a inventat o scala de la 1 la 10 folosita de multe branduri pentru a spuen cat de moale sau ferma este o saltea, 1 fiind cea mai moale si 10 cea mai ferma.
Care este fermitatea potrivita pentru tine?
Pozitia in care dormi, greutatea corpului tau si alti factori influenteaza care este fermitatea potrivita pentru tine. Iata cum poti decine ce nivel de confort ti se potriveste cel mai bine.
- Cei ce dorm pe o parte – Persoanele ce dorm pe o parte au nevoie de o saltea suficient de moale pentru a se contura dupa forma lor, cum ar fi dupa solduri si umeri. Aceste zone au nevoie de mai mult confort pentru a nu creste presiunea. Recomand folosirea unei saltea mai moale daca dormi pe o parte.
- Cei ce dorm pe burta – Persoaenele caer dorm pe burta putem spune de la bun inceput ca nu fac cea mai buna alegere – nu este o pozitie prea sanatoasa de dormit. Totusi, daca e sigungura in care dormi, este cel mai bine sa folosesti o saltea de fermitate mai tare, sau medie inspre tare pentru a pastra cat mai mult coloana cervicala aliniata.
- Dormitul pe spate – Cand dormi pe spate, partea din mijloc se scufunda in mod natural mai mult decat restul corpuluii. Acest lucru pune presiue pe aceasta zona si poate crest tensiunea. Asadar, pentru cei ce dorm pe spate este cel mai recomandat sa foloseasca o saltea care previne scufundatrea si care ajuta la distribuirea greutatii in mod egal pe aceasta. Cea mai buna saltea pentru cei ce dorm pe spate este de fermitate medie sau medie-tare.
Avantajele si dezavantajele unei saltele din latex
Avantaje
Multi vor sa stie cum cumperi o saltea din latex, dar altii vor sa stie de ce sa cumperi o astfel de saltea. Iata cateva motive special concepute pentru acestia.
Ofera sprijin si confort
Latexul este un derivat din cauciuc, avand o elasticitate naturala. Atunci cand este facut in spuma, acest material pastreaza cele mai grele parti ale corpului, in timp ce se contureaza dupa forma ta.
Aceasta combinatie amelioreaza presiunea si reduce excesul de scufundare. Pe o saltea din latex, fie ca vorbim de una hibrid sau complet din spuma de latex, aceasta ofera sprijin pentru coloana vertebarla si o ajuta sa stea intr-o pozitie neutra.
Reduce transferul de miscare
Avand in vedere ca spuma din altex are calitati elastice unice, acestea pot izola miscarea de la supfarata saltelei. Daca tu sau partenerul obisnuiti sa mergeti des la baie in timpul noptii, nu trebuie sa va mai faceti griji ca il veti trezi cand va veti ridica din pat.
Este racoroasa
O saltea di latex respira mai usor decat una din spuma. Avand in vedre ca acest material este derivat al unuia natuarl, nu retine caldura si nu creste tempratura corpului asa cum o fac materialele sitnetice.
Din acest motiv, asigura confort dar nu te supra-incalzesti in saltea la fel cum o faci intr-una, cum ar fi, din spuma cu memorie.
Are o durata lunga de viata
O saltea facuta complet din spuma de latex poate rezista intre 12 si 15 ani. Elasticitatea naturala a acestei saletle o ajuta sa isi mentina forma originala. O saltea hibrid are o durata de viata variabila, in funtie de tipuld e arcuri folosite.
Saletlele hibrid pot avea o durata de viata de 15 ani, mult mai mult decat saltelele clasice cu arcuri ce pot avea o durata de viat de aproximativ 6 ani.
Cu toate astea, saltelele din amestec de latex sau din latex sintetic au o durata de vita mai scurta. Acestea tin de regula intre 6 si 8 ani.
Dezavantaje
Inainte sa stii cum cumperi o saltea din latex, trebuie sa iei in considerare beneficiile si dezavantajele acesteia. Despre beneficii am vorbit. Iata care sunt dezavantajele acesteia.
Poate provoca alergii
Conform unui studiu, 1 din 6 persoane din america este alergica la proteina gasita in latexul lichid, Cu toate ca nu este o reactie alergica comuna, poate fi destul de periculoasa. Din acest motiv, daca esti alergic la silicon sau latex, ar fi indicat sa eviti o astfel de saltea.
Pretul ridicat
Este considerata una din cele mai bune saltele iar, dupa cum stim, calitatea creste pretul produsului. O saltea din latex are un pret mai ridicat decat una traditionala. Pretul poate fi dublu sau chiar triplu. Daca ai buget limitat, decat sa cumperi o saltea de calitate inferioara din latex, mai bine cauti una de calitate mai buna, din alt material.
Sper ca acest articol sa te fi ajutat sa intelegi cum cumperi o saltea din latex si de ce ar fi indicat sa cumperi si tu una.
Sunt multe lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare dar daca tii cont de sfaturile noastre, vei reusi sa faci alegerea potrivita. Indiferent ca vrei sa cumperi o saltea talalay sau una dunlop, tine sfaturile noastre te pot ajuta sa iei decizia potrivita.
Tu ce tip de saltea vrei sa cumperi? Le-ai incercat pe cele din latex? Cum ti s-au parut?