Inlocuirea saltelei poate fi un proces foarte scump, asadar cumpararea unui topper poate fi o metoda extraordinara pentru a obtine un plus de confort in dormitor. Totusi, achizitionarea acestuia nu este atat de simpla pe cat ai crede. Asadar: cum alegi un topper de saltea?
Cumpararea topperului potrivit te poate ajuta sa ai nopti mai odihnitoare cheltuind mult mai putini bani decat daca ai cumpara o saltea noua. In acest articol te vom ajuta sa intelegi cum alegi un topper de saltea care sa se potriveasca nevoilor tale si care sa te satisfaca in totalitate. Haideti sa incepem.
Ce trebuie sa stii atunci cand cumperi un topper
Avand in vedere ca exista atat de multe tipuri de toppere, este de ajutor ca mai intai sa te gandesti de ce ai neovoei de un topper, pentru a-ti da seama de tipul de care ai nevoie. Asadar, alegerea unuia este poate fi o decizie subiectiva, dar daca vrei sa cantaresti avantajele si dezavantajele, iata cativa factori cheie de care trebuie sa tii cont.
1. Pretul
Un pret mai ridicat nu inseamna neaparat un topper mai bun. Aceasta este o decizie subiectiva, asadar unul mai scump poate sa nu se potriveasca nevoilor tale.
Citește și: Păreri despre Salteaua Biofoam
Trebuie sa te gandesti de ce ai nevoie de un topper nou pentru a-ti da seama cum alegi un topper de saltea. Daca il cumperi pur si simplu pe cel mai scump crezand ca e de cea mai buna calitate, e posibil sa irosesti banii.
Topperele din spuma, poliester si bumbac artificial tind sa fie cele mai ieftine. Cele din bumbac organic si din pene sunt accesibile, in timp ce topperele din spuma cu memorie, lana sau latex sunt in general cele mai scumpe.
2. Ameliorarea durerii
Daca ai nevoie de un topper pentru a ameliora durerile de la nivelul bratelor si a spatelui, unul din spuma cu memorie si latex sunt in general mai eficiente decat alte materiale. De obicei sunt mai potrivite pentru a mentine conturul corpului si pentru a-ti sustine postura corecta (natruala) a coloanei vertebrale.
3. Fermitatea topperului
Avand in vedere ca exista atat de multe materiale si branduri, densitatea si grosimea unui topper poate fi foarte diferita, de la un producatorul la altul, si ar putae fi nevoie de multa cercetare pana iti dai saema care este nivelul perfect de fermitate si confort pe care il doresti. Asta pentru ca ceea ce definesti tu confort poate fi diferit fata e alta persoana.
Aasdar, alegerea nivelului de fermitatea a unui topper este de asemenea o decizie subiectiva. Preferi un topper care sa se condureze dupa corpul tau sau unul din latex sau din spuma cu mmeorie? Sau poate doresti un topper dintr-un material mai moale si natural cum ar fi bumbac?
E mai usor sa alegi un topper mai moale decat unul mai ferm. Daca ti se pare ca salteaua ta este prea tare, poti alege un topper de densitatea scazuta care adauga, practic, un strat moale si confortabil saltelei tale.
4. Grosimea si densitatea
Topperele sunt de obicei intre 5 si 20 cm. Daca ai nevoie de un topper pentru o saltea veche, pentru a te simti din nou confortabil pe aceasta sau daca ai cateva kilograme in plus, probabil ca ar trebui sa alegi un topper mai gros.
Află și despre: Salteaua Pillow Top Memory
Cele mai bune materiale pentru topperele groase sunt spuma cu memorie si latexul. Asadar, daca vrei sa afli cum alegi un topper de saltea, trebuie sa stii ca un factor important in aceasta decizie joaca si vechimea saltelei dar si greutatea ta.
Pe langa asta, densitatea topperului este de asmeenea foarte importanta pentru a determina cat de mult iti sprijina corpul. Topperele din spuma cu memorie is latex tind sa fie cele mai comun alegeri, oferindu-ti exact confortul de care ai nevoie.
5. Reducerea zgomotelor cand se misca partenerul
Topperele din spuma cu memorie si latex sunt potrivite pentru reducerea zgomotului produs de saltea cand se misca partenerul. Asadar, daca dormi cu o persoana care se misca mult in timpul noptii , aceste materiale sunt o alegere buna.
6. Vrei un topper calduros sau racoros?
Un alt factor de care trebuie sa tii cont atunci cand vrei sa inveti cum alegi un topper de saltea este daca esti o persoana friguroasa. Daca in timpul noptii cauti mereu sa te invelesti, probabil ca ar trebui sa alegi un topper care retin caldura.
Topperele din spuma cu memorie si latex tind sa retina mai mult caldura corpului. Cu cat sunt mai groase si mai dense, cu atat sunt mai calduroase. Cu toate ca producatorii au incercat sa creeze diferite sisteme de ventilare cum ar fi tuburi de ventilare sau agenti racoritori cu gel pentru a satisface si persoanele ce doresc sa se racoreasca in timpul noptii, aceste materiale continua sa fie unele din cele mai calduroase.
Topperele din lana sau pene sunt in general cele mai potrivite din acest punct de vedere deoarece ofera caldura pe timpul iernii dar lasa corpul sa respire, ajutand la racorirea acestuia pe timpul verii.
Nu uita de faptul ca materialul de la exterior poate de asemenea sa contribuie la cat de calduros este topperul.
7. Cum alegi un topper de saltea in functie de alergiile pe care le ai
Unele materiale sunt mai potrivite pentru anumite alergii, asadar este important ca atunci cand faci aceasta achizitie, sa te asiguri ca nu ai alergii la materialul respectiv.
Mai mult de atat, unele materiale sunt mai putin probabil sa creeze probleme cu puricii, acarienii sau mucegaiul decat altele, asadar alege topperul potrivit si in functie de acest lucru.
8. Cat de usor este de curatat
Tine minte ca va trebui sa cureti toperul din cand in cand si probabil caduresti unul care sa fie usor de spalat. Atunci cand cureti un topper, probabil ca doresti sa il poti muta cu usurinta, asadar greutatea acestuia joaca un rol important pentru a decide cat de usor este de curatat.
Topperele din bumbac sau pene sunt mai usor de mutat dintr-o parte in alta pentru a fi curatate decat cele din spuma cu memorie sau latex.
Unele toppere pot fi chiar puse la masina de spalat insa multe nu pot, in functie de greutate, densitate si grosimae acestora. Poate fi foarte neplacut sa trebuiasca sa iti speli mereu topperul la mana, asadar tine cont si de acest lucru atunci cand cauti cum alegi un topper de saltea.
9. Garantia
Termenul de garantie al unui topper este de aproximativ 2 ani. Totusi, acesta poate fi de la un an pana la 10, in functie de compania producatoare. Tine minte insa ca nu vei primi un topper nou doar pentru ca cel pe care il folosesti s-a comprimat sub greutatea ta, in timp.
Cum alegi un topper de saltea in functie de materialul acestuia
Topperele pot fi facute din diferite materiale, avand diferite stiluri. Asadar, e important sa afli avantajele si dezavantajele acestora pentru a-ti da seama ce tip de topper ti se potriveste. Aceste fiind spuse, iti voi prezenta in continuare diferite tipuri de toppere de saltea, din mai multe materiale, pentru a-ti da seama de optiunile tale.
Vezi aici și: Păreri despre salteaua Pocket Memory cu arcuri individuale
1. Topperele din latex
Topperele din latex pot fi scumpe, dar, precum si spuma cu memorie,e pot oferi sprijin si confort.
Latexul natural este facut din arborii de cauciuc. Unele toppere din latex au ingrediente naturale, in timp ce altele sunt facute din latex sintetic. Exista si toppere facute dintr-un amestec din acestea, avand un anumit procent de latex natural.
Avantaje
- Topperele din latex sunt perfecte pentru cei ce sufera de dureri de spate deoarece amelioreaza durerea din aceste puncte de presiune, avand grija de corpul tau. Iti mentine postura aliniata
- Sunt in general mai ferme decat topperele din spuma cu memorie, dar se simt confortabil
- Latexul natural ar putae avea o rezistenta mai buna la microbi si acarieni
- Sunt foarte rezistente
- Sunt excelente atunci cand dormi cu un partenre – nu vei simti cand acesta se misca
- Nu se incalzesc la fel de tare precum topperele din spuma cu memorie
Dezavantaje
- Pot fi scumpe
- Se pot incalzi in timpul verii si nu sunt daca nu sunt din latex de calitate superioara
- Sunt destul de greu de miscat si intretinut
2. Topperele din spuma cu memorie
Spuma cu memorie este una din cele mai populare alegeri ale saltelelor din zilele noastre.
O saltea din spuma cu memorie poate fi foarte scumpa, asadar alegerea unui topper te poate ajuta sa te bucuri de aceste avantaje fara sa cheltui foarte multi bani.
Avantaje
- Spuma cu memorie se contureaza dupa corpul tau, creand o suprafata relaxanta si confortabila pe care as dormi
- Poate oferi sprijin daca ai dureri musculare, articulare sau de spate
- Poate reduce zgomotul facut de un partener care se misca
- Poate avea mai multe nivele de densitate, asadar poti gasi un topper mai ferm daca doresti
- Este rezistent, rezistand multi ani. De obicei are o garantie mai mare decat cele obisnuite
Dezavantaje
- Spuma de memorie poate avea un miros cam puternic la inceput, cu toate ca trece dupa cateva zile
- Poate pastra caldura corpului, ceea ce devine inconfortabil pe timpul noptii deoarece nu te poti racori. Cauta un toppre din spuma cu memorie ce are sistem de ventilatie inclus daca vrei sa scapi de acest disconfort
Cum alegi un topper de saltea din spuma cu memorie, in functie de densitatea si grosimae acestuia
Fie ca esti in cautarea unui topper sau a unei saltele, optiunile de densitate si grosime ar putea parea confuze la inceput.
E important sa intelegi ca ambele elemente afecteaza nivelul de confort si sprijin. Iata tot ce trebuie sa stii despre cum alegi un topper de saltea din spuma cu memorie de o densitate si grosime care sa fie potrivita pentru tine.
Densitatea
Alegerea densitatii topperului tau este foarte importanta. Aceasta se masoara in kg/mc.
Majoritatea topperelor au o densitate intre 1 si 3 kg pe metru cub (mc). Cele de densitate mai mare de obicei costa mai mult si ofera mai mult sprijin corpului, oferind confort pe termen lung.
1.5 kg/mc – Acestea sunt mull mai moi si nu sprijina la fel de bine corpul precum saltelele de densitate mai mare. Corpul tau se va „scufunda” mai rapid in acestea decat in cele de densitate mai mare. Sunt potrivite pentru persoanele mai usoare. Sunt mai usor de transportat
2 kg/mc – Acestea sunt o optiune buna pentrucei ce doresc o suprafata moale dar totusi, mai echilibrata. Se contureaaza dupa corpul tau, insa nu te vei scufunda la fel de repede si de adanc precum cele mai moi.
3kg/mc sau mai mult – Acestea sunt saltele mai ferme pentru cei de doresc un plus de sprijin asupra corpului. Dureaza mai mult sa se cotureze dupa corpul tau dar sunt mai potrivite pentru cei ce au dureri de spate decat saltelele din densitate mai scazuta.
Daca esti o persoana ce are mai multe kilograme in plus, o saltea cu o densitate mai mare ar putea fi o alegere mai buna deoarece iti poate oferi un plus de confort si poate sa iti mentina coloana vertebrala aliniata corespunzator pe timpul noptii.
Cum alegi un topper de saltea din spuma cu memorie in functie de grosimea acestuia
Majoritatea topperelor din spuma cu memorie tind sa aiba intre 2.5 si 10 cm grosime. Totusi, sunt companii care nu au saltele mai subtiri de 5 cm. Depinde mult de compania de la care cumperi topperul.
Citește și: Detalii despre salteaua Basic Pocket
2.5-5 cm grosime – de obicei acestea ofera un plus de confort si pot fi destul de ferme daca densitatea este de asemenea mare. Sunt potrivite pentru cei ce doresc o saltea ferma sau cei care au nevoie de un plus de efort pentru a sprijini corpul.
7.5 cm grosime – Acestea sut o alegere mai populara fiind unele din cele mai compune. Ofera un nivel bun de sprijin si sunt destul de moi
10 cm grosime – Acestea ofera cel mai inalt nivel de confort si sprijina foarte bin ecorpul
Combinatia perfecta de densitate si grosime a unei saltele
Acum proabil ca ai inteles cum densitatea si grosimae pot afecta o saltea. Totusi, cum alegi un topper de saltea de cea mai buna combinatie? In continuare iti voi oferi cateva exemple ce te pot ajuta.
Ca regula de baza, saltelele ce au o densitate mai mare pot oferi mai mult sprijin fara sa fie nevoie sa fie foarte groase. Cu toate astea, un topper ce are 5 cm grosime si o densitate scazuta nu iti va oferi prea mult sprijin si poate fi pre amoale.
De asemenea, o saltea foarte groasa si cu o densitate foarte mare ar putea sa fie mult prea ferma.
Acestea fiind spuse, iata cateva exemple care sa te ajute sa intelegi cum alegi un topper de saltea in functie de nevoile tale
1. Preferi o suprafata mai ferma sau dormi pe burta
Daca esti genu de persoana care prefera un topper mai ferm, e bin sa legi un topper de 5-6 cm grosime de de o densitate mai mare de 2 kg. Aceasta iti va oferi suficient sprijin asupra corpului (datorita densitatii) dar nu te va face sa te scufunzi prea tare incat sa fie inconfortabila (datorita grosimii nu prea mare).
2. Daca dormi pe spate sau pe o parte
Daca dormi pe o parte sau pe spate, ar fi bine sa alegi o saltea de aproximativ 7.5 cm grosime pentru a obtine un plus de sprijin pentru corpul tau. Pe urma, fie alegi o saltea ce are o densitate de 1.5 kg pentru o saltea mai moale sau una de o densitate de 2 kg pentru cei ce doresc o saltea mai ferma.
Cu toate astea, adevarul este ca nu ai de unde sti exat ce grosime si densitate este perfecta pentru tine pana nu probezi. Este o alegere subiectiva. Regulile de mai sus sunt un standard, dar e posibil ca unele persoane sa aiba cu totul alte preferinte. Acesta este motivul pentru care companiilor producatoare le este foarte greu sa produca saltele pentru gusturile tuturor.
Asadar, nu ar strica sa alegi o saltea pe care o poti testa cateva zile. Indiferent ca cumperi un topper de la magazin sau online, sunt multi retaileri ce iti ofera o perioada de proba. Daca in cateva zile nu ti se potriveste, o poti returna. Iti sugerez sa cauti astfel de oferte, mai ales daca nu stii exact ce greutate si grosim doresti de la o saltea.
3. Topperele din lana
Un alt material foarte comun pentru toppere este lana. Aceasta poate fi destul de scumpa si are motive foarte bune sa fie astfel.
Avantaje
- Este un material ce e moale in mod natural si confortabil
- Este rezistent, de obicei tine multi ani
- Este ideal pentru persoanele ce sufera de alergii sau cei ce au probleme cu materalele sintetice
- In general, puricii si acarienii nu stau pe lana
- Sunt racoroase in timpul verii si calduroase in timpul iernii
Dezavantaje
- Sunt mai scumpe decat cele din alte materiale
- Nu sunt la fel de confortabile precum topperele din spuma cu memorie
4. Topperele din pene
Topperele facute din pene de gasca sunt cuoscute pentru faptul ca ofera foarte mult confort. Totusi, in cazul in care suferi in general de alergii, e posibil ca acestea sa nu fie potrivite pentru tine
Avantaje
- Sunt foarte moi si confortabile, oferind confort absolut
- Sunt rezistente, de obicei rezistand pentru cativa ani
- Sunt calduroase pe timpul iernii si racoroase pe timpul verii
Dezavantaje
- Nu sunt ideale daca doresti un toppre mai ferm care sa amelioreze durerile de spate
- Uneori penele poti iesi prin husa de protectie, cu toate ca topperele de caliate superioara sunt concepute astel incat acest lucru sa nu se intample
- Penele se pot misca prin topper, astfel ca acesta poate deveni mai gros intr-un loc si mai subtire in altul, avand o grosime inegala
Topperele din poliester si bumbac
Exista foarte multe topppere facute din bumbac si poliester, acesea adesea fiind facute dintr-o combinatie din acestea si alte materiale. Pretul variaza mult in functie de materialele acestora.
Avantaje
- Posibilitatea de a gasi toppere foarte mui, din materiale de calitate
- Exista foarte multe optiuni, de la cele din materiale sintetice pana la cele din materiale organice
- De obicei sunt mai usot de curatat decat alte materiale
- Pot fi foarte accesibile la pret
Dezavantaje
- Nu sunt la fel de rezistente precum topperele din latex, lana si spuma cu memorie. BUmbacul este mai probabil sa se comprime intr-un timp scurt
- Bumbacul de calitate superioara poate fi destul de scump
Află mai multe despre: Părerea mea despre salteaua Premium Memory
Topperele din microfibra
Daca si tu cauti cum alegi un topper de saltea, probabil ca cele de care ai auzit destul de des de microfibra. Acesta este un material sintetic, adesea folosit in plapume si este unul din cele mai accesibile materiale la pret. Este o alegere potrivita daca vrei un topper si ai un buget limitat.
Problema sa este ca in timp aplatizeaza si nu este un material ce respira foarte bine, asadar e posibil sa te icncalzesti in el. Din acest motiv, trebuie din cand in cand sa le aduci la forma initiala.
Fibra sa sintetica face acest material hipoalergenic. Unele sunt vanduce sub numele de „anti-alergice” – acestea in general snut tratate cu chimicale pentru a mentine la o parte alergenii cum ar fi polenul sau acarienii.
Avantaje
- Sunt o alegere destul de accesibila la pret
- Pot fi oarte moi
- Exista optiuni anti-alergice
Dezavantaje
- Materialul nu respira foarte bine, asadar e posibil sa te incalzesti in ele pe timpul noptii
- Nu au o durata de viata foarte mare
- Pot face cocolase in timp
Cum alegi un topper de saltea – Sfaturi de cumparare
Chiar daca stii ce anume cauti la un topper, sunt mutle lucruri pe care trebuie sa le stii despre cumpararea acestuia. Nu conteaza doar cum alegi u topper de saltea ci si de unde il cumperi. Iata cateva sfaturi de care trebuei sa tii cont.
Ai grija cat cheltui pe acesta
Unele toppere premium pot fi foarte scumpe. Totusi, pretul nu este totul. Materialul, densitatea, grosimea dar si brandul pot influenta valoarea initiala a unui topper de saltea.
Alegerea celui mai scump nu este intotdeauna o decizie inteleapta deoarece e posibil ca tu sa ai alte asteptari in urma achizitiei. Hotaraste-te dinainte ce doresti sa obtii de la un topper. E posibil ca nevoile tale sa fie „satisfacute” de un topper mult mai ieftin.
Cumpara doar de la branduri cunoscute
Exista foarte multe branduri producatoare de toppere. De multe ori, cele mai cunoscute au un pret mai ridicat, insa parerea mea este ca merita.
Brandurile populare sunt mult mai de incredere si adesea depun mai mult efort sa isi multumeasca clientii. In cazul topperelor, iti sugerez sa alegi branduri cunocsute.
Cumpara un topper ce are o perioada de testare
Avand in vedere ca densitatea si confortul sunt o alegere foarte subiectiva, indiferent cat esti de informat, e posibil ca ceea ce cumperi pur si simplu sa nu ti se potriveasca: se poate intampla ca topperul respectiv sa fie prea ferm, prea moale, prea gros sau prea subtire.
Din acest motiv, este cel mai bine sa cumperi un topper de la o companie ce ofera o perioada de testare. Dupa cateva zile, iti pot da seama cu adevarat daca achizitia respectiva ti se potriveste sau nu.
Sper ca acest articol sa te fi ajutat sa intelegi cum sa alegi un topper de saltea. Tine cont de sfaturile noastre si fii gata sa te bucuri de o noapte de neuitat alaturi de persoana iubita. Succes!
Surse de informare
- How To Choose A Mattress Topper – No Sleepless Nights, Ethan Green, 2021
- Choosing the best type of mattress topper – Which, 2021