S-a intamplat un accident? Sau vrei pur si simplu sa iti mentii salteaua intacta? Oricare ar fi motivul intrebarea ramane aceeasi: Cu ce se curata petele de pe saltea?
In continuare iti vom arat cum poti curata salteaua ta indiferent ca este cu arcuri, din material organic, din spuma cu memorie sau latex. Haideti sa incepem.
In primul rand trebuie sa stii ca petele de pe saltele sunt inevitabile. Cel mai bun mod de a preveni patarea acestora este sa folosesti o husa protectoare, dar chiar si atunci exista riscul de se pata: se poate intampla un accident exact cand duci husa la spalat.
Totusi, daca te ocupi de pete cand sunt proaspaete, inatnie sa se integreze adanc in fibra, poti salva curata mai usor salteaua ta. Incearca cateva din aceste metode daca vrei sa cureti rapid si eficient petele de pe saltea.
Află aici părerea mea personală despre salteaua Biofoam
Tine minte metodele de baza pentru ingrijire
Inainte sa iti spunem cu ce se curata petele de pe saltea, , trebuie s aiti spunem cum se ingrijeste aceasta in general. De exemplu, este indicat sa o intorci la fiecare 6 luni pentru a profita la maxim de fermitatea acestia. Astfel, o vei utiliza in mod egal pe toate suprafatele si nu risti sa devina inegala.
Din cand in cand, este indicat sa folosesti un aspirator pentru a pentru a indeparta acarienii si pielea moarta.
Daca dormi pe o saltae care are o singura fata, roteste-o odata la 3 luni pe. Daca dormi pe o saltea cu 2 fete, intoarce-o odata la 6 luni. Pentru a te ajuta, scrie pe saltea ce fata sa folosesti cand vine iarna si ce fata sa folosesti cand vine vara.
Odata pe saptamana este indicat sa lasi salteaua la aerisit pentru a indeparta umezeala in exces din aceasta. Astfel, previi dezvoltarea mucegaiului pe interior. Multe tipuri de saltele atrag umezeala din camera.
Daca tu sau partenerul tau transpirati mult, aceasta poate de asemenea as fie absorbita in saltea, ceea ce creste sansele de formare a mucegaiului. Asadar, pune-o la aerisit saptamanal pentru a scoate umezeala in exces din interior. Daca vrei sa fie aerisita mai repete, poti folosi un ventilator. Ideal ar fi sa o lasi la razele solare – soarele are efect deodorizant pentru salteaua ta.
Cu ce se curata petele de pe saltea in functie de situatie
Acum ca stii cum sa ingrijesti salteaua pentru a o mentine curata, iata cu ce se curata petele de pe saltea in functie de accidentul care a avut loc pe aceasta.
1. In caz de accidente nocturne
Daca ai un copil, se poate intampla ca acesta sa aiba accidente nocturne (adica sa faca in pat). Daca ai descoperit accidentul dimineata, e timpul sa actionezi. Iata cateva metode pentru a indeparta urina de pe saltea.
Prima metoda
- Amesteca 3 lingurite de bicarbonat de sodiu cu cateva picaturi de peroxid de hidrogen de 3% concentratie si amesteca bine pana se dizolva.
- Pune solutia intr-o sticla cu capac pulverizator, dupa care pulverizeaza pe pata de pe saltea si lasa sa actioneze cateva ore
- Acopera pata cu bicarbonat de sodiu si aspira dupa 8-10 ore – repeta procesul daca pata inca se vede. Mirosul ar fi trebuit sa dispara.
A doua metoda
- Pulverizeaza pe pata otet alb si apa in concentratie de 50/50 si lasa sa actioneze pentru 5-10 minute.
- Ia o bucata de carpa si tamponeaza usor pata
- Pune deasupra bicarbonta de sodiu penttru a indeparta mirosul de otet sau urina, dupa care aspira locul respectiv cu un asirator.
2. Petele de menstruatie
Probabil ca cel mai greu de scos de pe saltea sunt petele de sange. Acestea trebuie indepartate cat mai repede. Cu toate astea, nu conteaza doar cat de repede scoti pata ci si metoda folosita.
Este important sa tii minte ca niciodata sa nu cureti salteaua patata de sange cu apa calda deoarece aceasta poate face pata permanenta. Apa rece este ceea ce vrei sa folosesti.
Citește și: Cât de bună este salteaua Pillow Top Memory?
Prima metoda:
- Sprayaza sau tamponeaza pata respectiva cu o solutie de peroxid de hidrogen de 3% si sterge usor cu o carpa curata, pana cand pana s-a dus.
- In mod alternativ, poti incerca sucul de lamaie.
A doua metoda:
- Aplica cateva picaturi de detergent de rufe direct pe saltea, dupa care sterge usor pata respectiva
3. Cu ce se curata petele de voma de pe saltea
Inainte de toate, scoate toate cuverturile de pe saltea si du-le la spalat.
Metoda:
- Fa un amestec din apa si otet alb in cantitati 50%/50% intr-o sticla cu pulverizator
- Pulverizeaza pe pata respectiva si sterge usor (nu freca tare, ci tamponeaza) cu o carpa uscata. Repeta procesul pana cand pata a disparut
- Aplica bicarbonat de sodiu pe pata si aspira-l o ora mai tarziu, dupa care lasa salteaua la aerisit.
4. Petele de vin
Indiferent ca ai petrecut toata noaptea sau pur si simplu ai dorit sa te rasfeti, petele de vin iti pot da batai de cap. Iata cum le poti indeparta
Metoda:
Poti da cu apa si sa stergi pana ce pata se duce, sau poti turna niste sare pentru a absorbi vinul din saltea.
5. Cu ce se curata petele de pe saltea daca nu stii exact ce sunt
Nu stii exact ce pete sunt pe salteaua ta? Nu e nicio problema. Aceste metode ar trebui sa te ajute indiferent de ce anume este pata.
Prima metoda:
- Dilueaza detergentul de rufe in apa si pulverizeaza-l pe pata, dupa care sterge folosnid un burete.
- Lasa-l sa actioneze pentru 5-10 minute inainte sa stergi pata cu o carpa
- Repeta procesul apan cand pata a disparut
Ca o alternativa, dilueaza otetul alb sau o solutie speciala pentru indepartarea petelor.
A doua metoda:
- Toarna lichid de rufe in apa, amesteca pana se fac bule si freaca bulele pe pata in miscari circulare
- Pulverizeaza pata cu otet alb si las-o sa actioneze pentru 5 minute
- Aplica bicarbonatul de sodiu pe pata. Probabil ca va incepe sa „fasaie”. Cand se opreste, foloseste o carpa sa stergi bine pata, dupa care foloseste aspiratorul pentru a indeparta restul
- Pata este inca acolo? Foloseste un burete ud sau peroxid de hidrogen pentru a sterge pata in miscari circulare
6. Cu ce se curata petele de pe saltea daca nu se duc?
Nu-ti fa prea multe sperante. Odata ce pata s-a uscat, sansele de a o scoate sunt foarte mici. Poate ca vei reusi macar sa o faci sa nu mai fie atat de evidenta.
Daca pata este veche si s-a uscat de mult, probabil ca solutia ar fi sa folosesti un curatator de covoare cu aburi. Acesta ar putea sa te ajute macar putin sa o indepartezi, dar sansele sa scapi in totalitate de aceasta sunt aproape nule.
Cu ce se curata petele de pe saltea pentru a scapa de miros?
Fie ca petele se duc sau nu, probabil ca iti doresc neaparat sa scapi de miros. Bicarbonatul de sodiu este ieftin si are efect natural de deodorant.
Aplica-l in mod egal pe saltae in zona in care se afla pata si lasa-l sa actioneze. Vei obsreva o diferenta chair si dupa o ora, insa unii recomanda sa pui o lenjerie deasupra saltelei si sa lasi bicarbonatul de sodiu sa stea acolo pentru 5-7 zile inainte sa il aspiri.
Citește și: Păreri despre Salteaua Pocket Memory, cu arcuri individuale
Pareri Saltea Pocket Memory – Arcuri Individuale 24 cm + 4 cm memory, 28 cm
Asta nu e tot, pentru ca poti experimenta cu diferite uleiuri esentiale cum ar fi musetel, lemn de santal sau lavanda. Adauga cateva picaturi in bicarbonatul de sodiu.
Bineinteles, salteaua ta ar putae mirosi mai bine chair is daca o lasi pur si simplu la aerisit. Soarele are efect deodorizant si poate ajuta la indepartarea mirosurilor neplacute din salteaua ta.
Metoda simpla si eficienta de curatare a saltelei – pas cu pas
O saltea buna poate fi o adevarata investitie dar petele – de la fluidele corpului pana la accidentele nocturne (in cazul copiilor sau a animalelor de companie), sunt inevitable.
Mai mult de atat, in cele mai multe cazuri o pata vizibila iti poate anula garantia saltelei. Asadar, protejeaza aceasta investitie prin curatarea acesteia in mod regulat si mai ales prin indepartarea petelor evidente ce au aparut in urma unor accidente.
Este mai usor de spus decat de facut, deoarece nu se stie cu ce se curata petele de pe saltea, metoda aleasa depinzand mult de tipul petei. De exemplu, daca petele sunt provocate de sange, aceasta se spala diferit fata de cele de urina sau voma.
Totusi, exista o metoda pe care o poti aplica indiferent de pata. Noi iti vom oferi o metoda eficienta, explicata pas cu pas, care ar trebui sa te ajute sa scapi de aceasta problema indiferent ce anume a provocat accidentul. Haideti sa incepem.
Primul pas
Pregateste salteaua pentru a indeparta petele prin scoaterea tuturor cuverturilor de pe aceasta. Aspir-o bine, cu grija – marginile in general trebuie aspirate mai bine deoarece acolo se exista un spatiu in care se depoziteaza diferite reziduuri.
Poti de asemenea sa folosesti o perie de covoare pentru a indeparta parul de pe aceasta.
Parul si praful nu ar putae fi legate neaparat de saltea, dar daca doresti sa ai grija ca aceasta sa se mentina in cea mai buna forma, trebuie sa o ingrijesti intotalitate. Astfel reusesti sa reduci cantitatea de acarieni aflati pe salteaua ta. Vei observa ca dormi mult mai bine, mai ales daca suferi de alergii.
Al doilea pas
Cea mai buna metoda sa cureti petele de pe saltea depinde mult de tipul de pata. Trateaza fiecare pata in mod diferit folosind anumite tehnici specifice.
Cu ce se curata petele de pe saltea de urina, transpiratie si voma:
Acestea sunt cel mai probabil sa iti pateze salteaua. Din pacate, nu poti inmuia salteaua intr-o solutie asa cum faci cu o haina. In schimb, ar trebui sa folosesti un spray pentru a pulveriza pe suprafata acestia, pentru a evita formarea mucegaiului.
- In primul rand, sterge pata cu apa apa simpla pana ce salteaua s-a umezit usor. Pe urma, amesteca o ceasca de peroxid de hidrogen de 3% cu 3 lnigurite de bicarbonat de sodiu si cateva picaturi de detergent de vase intr-o sticla de spray.
- Pune solutia pe pata si folosese o periuta de dinti pentru a peria usor pata.
- In final, clateste usor suprafata curatata cu apa curata si sterge cu un prosop absorbant. Lasa la aerisit cateva ore (poti folosi un ventilator daca vrei) inainte sa pui lenjeria pe pat.
Cu ce se curata petele de sange de pe saltea
Pentru a scapa petele de sange trebuie sa te asiguri in primul rand ca solutia si apa folosite sunt ambele reci, altfel pata va deveni permanenta.
Fa un amestec de peroxid de hidrogen cu bicarbonat de sodiu si pune-l la frigider pentru o ora pentru a-l raci, dupa care pune-l pe pata. Probabil ca va fi nevoie si de o perie pentru a indeparta pata de sange si, cel mai probabil, va trebui sa repeti procedura de mai multe ori. Sterge la final excesul de lichid cu un prosop curat, absorbant.
Află mai multe despre salteaua Pocket Memory Plus, cu spuma memory
Pareri Saltea Pocket Memory Plus, arcuri individuale 24 cm + 4 cm spumă memory, 28 cm
Petele de mancare si bauturi
Pentru cafea, vin rosu si alte mancaruri sau bauturi, amesteca un detergent de rufe cu otet si apa intr-o sticla cu pulverizator. Concentratia ar treui sa fie: o parte detergent, o parte otet si 10 parti apa.
- Agita bine solutia cu o periuta de dinti si las-o sa actioneze pentru 10-15 minute.
- Pe urma, foloseste un prosop pentru a clati suprafata petei
- La final, sterge cu o carpa uscata tot excesul de lichid.
Al treilea pas
Pentru a scoate mirosul din saltea, aplica o cantiate generoasa de bicarbonta de sodiu pe suprafata acesteia si lasa sa actioneze. Aceasta va ideparta tot mirosul neplacut si va absorbi toata umezeala ramasa, asadar previne aparitia mucegaiului.
Lasa bicabonatul pe suprafata saltelei pentru 24 de ore, daca este posibil, astfel ca se poate usca in totalitate. Daca nu ai timp, foloseste un uscator de par pentru a grabi procesul de aerisire.
Al patrulea pas
Odata ce salteaua s-a uscat complet, foloseste un aspirator pentru a face patul. Te vei odihni foarte bine pe aceasta stiind ca acum nu mai ai nicio pata si ca miroase proaspat.
Sper ca acest articol sa te fi ajutat sa intelegi cu ce se curata petele de pe saltea. Acum stii mai bine cum sa scapi de acestea cand se intampla accidente.
Cum să scapi rapid de petele de pe saltea?
Vine un moment în viața fiecărui om când trebuie să învețe să-și curețe salteaua. Și, dacă citești acest articol, acum este momentul. Așadar, pune-ți mănușile în mâini pentru că sunt pe punctul de a-ți arăta singura metodă de eliminare a petelor încăpățânate și mirosurilor nepăcute. Salteaua ta va arăta și se va simți din nou ca și cum ar fi nouă.
De ce este important să cureți salteaua?
Chiar dacă salteaua ta nu pare murdară, este important să reții că acarienii și bacteriile se acumulează în timp. Și, dincolo de asta, dormitul pe o saltea cu un miros plăcut te poate ajuta să obții un somn mai odihnitor.
Pentru a fi mai specific, curățatarea saltelei te poate ajuta:
- Să scapi de acarienii de praf – acarienii de praf sunt dăunători mici, asemănători insectelor, care se hrănesc cu celulele pielii care cad în fiecare noapte. Și, pentru că de pe corp cad milioane de celulele pe săptămână, salteaua conține, în medie, zeci de mii de acarieni care așteaptă cu nerăbdare următoarea lor masă.
- Alergeni – de fiecare dată când te pui și te dai jos din pat, particulele de praf care trăiesc în saltea sunt eliberate în dormitor. Chiar dacă nu ești alergic la praf, îl respiri toată noaptea, iar acesta poate duce la congestie nazală, mâncărime și iritații la nivelul gâtului.
- Transpirații nocturne – indiferent dacă ești o persoană călduroasă sau friguroasă, este posibil să transpiri în timp ce dormi. Transpirația din corpul tău intră direct în saltea, făcând-o un teren de reproducere umed pentru bacterii.
- Calitatea somnului – și, în cele din urmă, probabil vei dormi mai liniștit dacă vei ști că salteaua ta nu este plină de acarieni. De fapt, păstrându-ți lenjeria și salteaua curată, vei reuși să adormi mai repede și să ai parte de un somn odihnitor în fiecare noapte.
Curățarea profundă a saltelei de cei puțin două ori pe an va reduce acumulările bacteriene și va ajuta la menținerea alergenilor la distanță. Desigur, uneori se întâmplă accidente și salteaua are nevoie de o curățare imediată.
Pentru a-ți proteja salteaua de pete și a-i prelungi durata de viață, îți recomand să folosești o protecție pentru saltea.
Produse necesare pentru curățarea saltelei
Există o varietate de moduri de a-ți curăța salteaua, iar multe includ soluții populare de curățare pe care le poți găsi online sau în magazine. Dar, în acest articol îți voi prezenta o metodă simplă, eficientă, non-toxică, cu articole de uz casnic pe care probabil le ai deja acasă.
Pentru a începe curățarea saltelei ai nevoie de apă oxigenată, mai multe pachete de bicarbonat de sodiu (depinde de dimensiunea saltelei, dar ar fi bine să ai cel puțin 3 cutii) detergent de vase transparent (nu verde sau albastru, deoarece ar putea păta salteaua), oțet alb distilat, o sticlă cu pulverizator, o periuță de dinți (sau o perie de vid), câteva cârpe albe, un aspirator, o strecurătoare (opțional) și ulei esențial (opțional).
Odată ce ți-ai pregătit toate produsele necesare, este timpul să te îndrepți spre dormitor și să dai jos toate așternuturile de pe saltea.
Cum se curăță salteaua?
După ce ai îndepărtat toate așternuturile și salteaua a devenit complet goală, aspiră partea superioară a acesteia. Acest lucru va elimina primul strat de praf, părul de animale de companie și orice alte particule nevăzute de pe suprafața saltelei.
Apoi, presară un strat uniform de bicarbonat de sodiu pe toată salteaua. Nu trebuie să-ți fie frică să folosești prea mult, pentru că nu vei strica nimic. Asigură-te că distribui bicabonatul în mod egal (ar fi bine să utilizezi o strecurătoare pentru a face acest lucru).
Folosește o periuță de dinți pentru a freca salteaua cu bicarbonat de sodiu. După ce ai terminat, așteaptă 10 minute. În acest timp, bicarbonatul va acționa. Reține că bicarbonatul de sodiu elimină mirosurile neplăcute și umezeala din saltea, deci este important să-l lași să acționeze cel puțin 10 minute – vezi și cum scoți mirosul de pipi de pisică din saltea.
Aspiră din nou salteaua. Probabil vei observa că aspiratorul s-a umplut cu bicarbonat de sodiu, deci nu ezita să-l golești înainte de a trece la pasul următor.
Adaugă în sticla cu pulverizator o ceașcă de apă oxigentă, o ceașcă de apă rece și două jeturi de săpun de vase. Agită! Pulverizează soluția pe toată salteaua și verifică dacă existe pete uscate, pentru a te asigura că întreaga suprafață este acoperită.
Acum salteaua ar trebui să fie destul de umedă, deci este timpul să o acoperi din nou cu bicarbonat de sodiu. Freacă bicarbonatul de sodiu cu o cârpă albă. Pe petele mai închise la culoare ai putea adăuga puțin mai mult bicarbonat de sodiu. În acest moment vei observa că pe saltea s-a format o pastă fermă.
Pentru pete foarte dure, adaugă un strat suplimentar de bircarbonat de sodiu și soluție de curățare.
Acum așteaptă. Cel mai bine este să lași salteaua să stea peste noapte, pentru ca soluția de curățare să aibă suficient timp să acționeze.
După ce au trecut cel puțin 8 ore, freacă salteaua cu o perie pentr a sparge reziduul de bircabonat de sodiu. Îți recomand să utilizezi o perie de vid, deoarece firele sale sunt mai rigide și mai puternice.
În cele din urmă, aspiră totul și privește ce pot face aceste produse simple, de uz casnic. S-ar putea să fii nevoit să aspiri de câteva ori pentru a te asigura că toate reziduurile de bircarbonat de sodiu au dispărut.
Îți recomand să aspiri o dată, apoi să bați salteaua cu o cârpă (sau o paletă de tenis) și apoi să o aspiri din nou.
Prin această metodă poți scăpa de petele de sânge sau urină, dar dacă sângele este încă ușor vizibil sau urina miroase încă ciudat, este timpul să folosești oțelul.
Combină câteva capace de oțel alb distilat cu câteva linguri de bicarbonat de sodiu și amestecă până obții o pastă. Apoi întinde pasta peste pete și las-o să acționeze cel puțin o oră. După aceea, pasta va fi suficient de dură pentru a se dezlipi de pe saltea, luând cu ea și pata urâtă. Asigură-te că aspiri din nou salteaua pentru a scăpa de resturile de bircarbonat.
În cazul în care observi că salteaua ta e mucegăită, îți sugerez să o înlocuiești. Dacă ești pe punctul de a-ți cumpăra o saltea nouă, îți recomand să citești despre Dormeo iMemory S Plus – vezi ce caracteristici are și dacă este potrivită pentru tine. Înainte de a-ți cumpăra o nouă saltea, citește acest ghid despre cum să alegi o saltea.
Comments 1