Alegerea mobilierului potrivit in dormitor este foarte importanta. Dormitorul este sanctuarul tau, ceea ce inseamna ca orice alegi ar trebui sa fie confortabil, sa arate bine si sa iti ofere beneficii. Una din cele mai importante decizi pe care trebuie sa le faci este alegerea unei saltele. Majoritatea oamenilor aleg saleteaua din spuma cu memorie, insa ce este aceasta? Ce inseamna saltea cu memorie?
Daca nu ai trait sub o roca pana acum, probabil ca ai auzit de termenul „saltea cu memorie”. Exista foarte multe tipuri de saltele, din diferite materiale, insa cea cu memorie este una din cele mai populare.
Initial, aceasta a fost conceputa in anii 1960 pentru a fi folosita in navele spatiale din NASA sa absoarba socurile si sa amelioreze durerea. Era folosita de asemenea in castile de protectie si papuci dar si ca burete pentru scaunele cu rotile.
Cu toate astea, doar in anii 1990 au inteles producatorii de saltele cum pot profita de aceasta tehnologie, atunci cand Fagerdella World Foams a realizat prima asltea, numita TempurPedic, care avea inclus un material din saltea cu memorie. De atunci, industria acestor saltele a inceput sa creasca, devenind extrem de populara in zilele noastre.
Totusi, mai exact ce inseamna saltea cu memorie? Din ce este facuta, cum functioneaza si de unde stii daca este alegerea potrivita pentru tine? Despre toate acestea iti voi spune in acest ghid: materialele din care sunt facute, cum sunt folosite dar si avantajele, respectiv dezavantajele acesteia si cum poti sa le cumperi de la magazin.
Astfel ca la final, vei sti tot ce trebuie despre acest tip de saltele pentru a o cumpara pe care ti se potriveste.
Din ce este facuta o saltea cu memorie?
Prima intrebare dintre toate este: ce inseamna saltea cu memorie si din ce este facuta?
Componentul principal din aceste saltele este un polimer (o substanta cu molecule largi ce consista din subunitati mici, legate intre ele) numite poliuretan.
Poliuretanul este un polimer de plastic foarte versatil care este folosit pentru a produce o multime materiale si produse, inclusiv mobilier cum ar fi canapele si saltele, dar si produse de insulatie, vopselele lichide, spray-ul cu spuma, fibrele elastice, anumite componente ale masinii si chiar si anumite componente din rotilele patinelor.
Află și despre: Salteaua cu memorie Top Memory – Părere Sinceră
Salteaua cu memorie mai este cunoscuta si sub numele de spuam poliuretanica viscoelastica, sau spuma cu rezistenta scazuta. Aceasta este folosita pentru a adauga diferiti compusi si aditivi poliuretanului, care il schimba ii schimba proprietatile in functie de tipul de spuma folosit.
In cele din urma, aceste chimicale afecteaza doua calitati principale ale spumei cu memorie: vascozitatea si elasticitatea. In contextul spumei cu memorie, cand spunem ca materialul este „vascos” ne referim la faptul ca ii ia mult timp as isi schimbe forma atunci cand este aplicata presiune (cum ar fi greutatea ta) asupra sa sau pentru a transfera energia dintr-un loc in altul.
Cand spumen ca un material este elastic, inseamna ca acesta se poate intinde si poate fi confortabil, insa poate reveni la forma sau marimea sa originala atunci cand forta de intindere este indepartata.
Producatorii au diferite „retete” de chimicale pe care le introduc in aceasta spuma, astfel ca procesul de creare a acesteia difera. Asadar, spuma cu memorie se poate simti diferit de la un producator la altul, avand proprietati diferite.
Cu toate astea, ca gregula generala, spuma vascoelastica este una din cele mai folosite in spumele cu memorie, continand cel putin cativa compusi polieteri numiti polioli, care ii ofera atat elasticitate cat si vascozitate.
Ce inseamna saltea cu memorie si cum este formata?
Acum ca ti-am explicat ce inseamna saltea cu memorie si din ce este facuta (scuze pentru termenii tehnici folositi), trebuie sa vorbim cum functioneaza aceasta pentru a intelege de ce este atat de popular. Este bine de stiut ca spuma cu memorie este conceputa pentru a fi rezistenta si pentru a reveni la forma sa initiala odata ce te ridici de pe aceasta.
Salteaua din spuma cu memorie raspunde diferit la forta aplicata fata de alte saltele. Aceasta tinde sa isi schimbe mai greu forma, ceea ce inseamnaa ca este ideala pentru a absorbi forta unui impact, motiv pentru care a fost initial folosita in zone zone cum ar fi in constructia navelor spatiale.
Totul despre: Salteaua Biofoam – Merită?
Cand spuma cu memorie este folosita in saltele, aceasta are proprietatea de a reduce tensiunea din zonele sensibile cum ar fi la umeri, solduri si spate. conturandu-se dupa corpul tau. Astfel este o saltea ce poate ameliora durerile, fiind potrivita pentru persoanele ce sufera de dureri de spate.
Totodata, spuma cu memorie revine la forma sa initiala cand te ridici de pe ea, in medie dupa 5-10 secunde. In acaesta perioada de recuperare, energia este absorbita si raspandita.
Avand in vedere ca acest proces nu se intampla la fel de rapid precum la alte saltele, se numeste „saltea cu memorie” deoarece, practic „memoreaza” forma corpului tau pentru mai mult timp. Un nume inteligent pentru o saltea inteligenta.
Un alt lucru important de stiut despre aceasta este ca vascozitatea sa scade cu temperatura. Asta inseamna ca salteaua va deveni mai flexibila si mai moale atunci cand se incalzeste. Acesta este motivul pentru care salteaua cu memorie se simte mai moale dupa ce ai stat pe ea o perioada, avand in vedere ca caldura corpului tau creste temperatura de la suprafata de dormit.
Ce inseamna saltea cu memorie si cate tipuri exista?
Spuma cu memorie vine in diferite marimi si forme. Stilul de constructie si proprietatile sale difera de la un producator la altul. Din acest motiv, exista mai multe tipuri de astfel de saltele. Iata care sunt acestea
Tipuri de spuma cu memorie
In mare parte, exista 3 mari tipuri
Cele traditionale
Aceasta este spuma cu memorie clasica. Atunci cand te intrebi ce inseamna saltea cu memorie, probabil ca despre aceasta vrei sa afli mai multe. A fost prima care a intrat pe piata de saltele.
Spuma cu memorie traditionala este conceputa pentru a se contura dupa corpul tau si este construita asa cum am spus mai sus. Una dni problemele sale este faptul ca tinde sa pastreze caldura, ceea ce poate deveni inconfortabil in timpul noptii.
Din acest motiv, unii producatori au cautat alte metode de a o concepe pentru a rezolva problema supraincalzirii. Astfel au aparut urmatoarele tipuri.
Salteaua cu memorie cu celule dechise (open-cell)
Saltelele cu memorie ce au o structura formata din celule dechise au aceleasi ingrediente precum slatelelesaltelel traditionale dar au o structura interna diferita. Acestea sunt prevazute cu spatii de aer in interior ce permite o ventilare mai buna a aerului, care ajuta la eliminarea caldurii.
Original, aceste saltele erau mult mai putin dense decat cele traditionale, afectand astfel fermitatea lor si nu erau la fel de potrivite pentru persoanele ce doreau o saltea care sa le sprijine spatele sau alte zone ce pot fi afectate in timpul somnului.
Află aici despre: Salteaua Pocket Memory Plus – O saltea cu spumă memory și arcuri individuale
Cu toate acestea, noile tehnologii de productie au tinut cont de acest aspect si au facut o saltea care este atat ferma pentru a sprijini spatele dar in acelasi timp elimina si caldura in exces ce se stocheaza in aceasta.
Salteaua cu memorie din cel
Un alt tip de saltea cu memorie este cea construita din gel. Sunt introduse bilute mici de gel in spuma. Acestea creeaza un spatiu similar cu cel al saltelelor open-cell, doar ca de data asta umplute cu gel in loc de aer.
Acest gel are capacitatea de a absorbi caldura pentru a o elimina inafara saltelei. Practic, este o varianta imbunatatita a saltelelor cu memorie open-cell.
Unele saltele cu memorie se incadreaza doar in unul din aceste 3 tipuri, insa modelele noi folosesc mai multe, in unele cazuri chiar toate cele 3 categorii. Pe langa asta, unele saltele din spuma cu memorie adauga acum si alte materiale in saltea, concepute pentrua le racori. Unul din aceste materiale este cuprul.
Cuprul este un material cunoscut pentru faptul ca absoarbe caldura si umezeala. Din acest motiv, exista multe saltele ce includ cupru pentru a inlatura caldura excesiva.
In ultimul timp au aparut si alte saltele cu memorie cologice. Acestea sunt formate din spuma ecologica. Aceasta spuma este formata din materiale mai naturale, pe baza de plante. De exemplu, aacestea pot inlocui anumiti compusi pe baza e petrol sau derivate cu compusi si derivate facute din soia sau ulei de porumb.
Tehnicile de constructie ale saltelelor cu memorie ecologice sunt relativ noi, dar devin foarte populare pe masura ce tehnologia se dezvolta.
Straturile unei saltele cu memorie
Acum stii ce este o saltea cu memorie, dar sunt multe lucruri pe care trebuie sa le mai stii despre aceasta inainte sa stii cum sa o alegi de la magazin.
De exemplu, e important sa stii faptul ca aceste saltele sunt in general facute din 3 straturi. Stratul de confort (cel aflat la suprafata), stratul de tranzitie (cel de la mjiloc) si stratul principal (cel aflat la baza saltelei):
- Stratul de confort: Acest strat este compus din unul sau mai multe straturi de spuma care sunt in general concepute pentru a se contura dupa corpul tau. Cat de tare simti ca te „scufunzi” in aceasta depinde mult de fermitatea saltelei (o alegere subiectiva). Multe designuri de saltele folosesc spuma care are capacitatea de a respira, pentru a inlatura caldura din suprafata de dormit.
- Stratul de tranzitie: Aceasta sectiune a saltelei este compusa din unul sau mai multe straturi de spuma cocepute intre stratul de confort si cel principal. Acesta tinde sa fie mai ferm decat spuma din straturile de confort si absoarbe caldura din stratul principal folosind diferite tehnologii prezentate mai sus.
- Stratul principal: Acesta este stratul principal al saltelei. Este in general un strat de spuma cu memorie mult mai ferm si este cel mai mare strat. Ofera stabilitate si sprijina salteaua. La unele saltele, numite saltele hibrid, stratul principal nu este facut din spuma ci din arcuri, pentru a face salteaua cu memorie mai „saltareata”, oferind un plus de sprijin spatelui si altor puncte sensibile.
Ce inseamna saltea cu memorie si ce calitati are?
Acum ca stii ce inseamna saltea cu memorie si din ce este facuta, e bine sa stii cum se simte aceasta pentru a sti exact cum sa o cumperi, in functie de nevoile tale.
In general, exista 3 carateristici principale ale unei acesteia, cu toate ca nivelul acestor caracteristici difera in functie de calitatea produsului. Iata care sunt calitatile sale:
Se contureaza dupa corp
Unul din principalele caracteristici ale spumei cu memorie se afla chiar in numele sau. Atunci cand te asezi pe ea, aceasta „memoreaza” forma corpului tau, asadar cand te ridici, forma ta inca se va vedea in ea pentru cateva secunde. Asadar, se contureaza dupa corpul tau pentru a-ti oferi un plus de confort si pentru a sprijini spatele si alte zone sensibile.
Vezi și despre: Salteaua ortopedică Premium Memory
Te scufunzi in ea
Pe langa faptul ca se contureaza dupa forma ta, spuma cu memorie ofera si o senzatie de „scufundare”. Practic, simti cand intri mai adanc in spuma. Este o senzatie cu totul aparte, specifica acestui tip de saltele. Cu toate ca poate fi foarte placuta, nu este pe gustul tuturor
Se adapteaza la presiune si temperatura
Dupa cum spunaem mai sus, spuma cu memorie se adapteaza foarte usor atunci cand este expusa la o forta mare de presiune (cum ar fi greutatea corpului tau), astfel ca poti simti cum materialul devine mai pliabil si mai putin vascos atunci cand este expus la presiune si caldura.
Avantaje si dezavantaje ale spumei cu memorie
Pe langa faptul ca ofera o senzatie unica, aceasta saltea are si alte calitati specifice, insa de multe ori acestea sunt subiective: exista persoane care adora salteaua cu memorie, in timp ce alte persoane pur si simplu nu o suporta.
Pe langa asta, exista si persoane care adora unele calitati ale spumei cu memorie, dar nu suporta alte caracteristici ale acestora. Acestea fiind spuse, iata ce avantaje si dezavantaje are spuma cu memorie.
Avantajele spumei cu memorie
Sprijina spatele
Spuma cu memorie se contureaza dupa corpul tau, folosind caldura corpului si presiunae in acest scop. Acest lucru poate sprijini mult mai eficient zonele sensibile ale corpului cum ar fi umerii, soldurile si gatul in timpul somnului.
Unele persoane, in special cele ce sufera de dureri articulare sau artrita folosesc acest tip de saltea datorita calitatilor sale de a reduce durerea si disconfortul.
Practic, spuma cu memorie are capacitatea de a distribui in mod egal greutatea corpului pe toata suprafata acestuia, ameliorand presiunea din punctele concentrate.
Aliniaza coloana vertebrala
Un alt plus al spumei cu memorie este faptul ca se contureaza dupa forma corpului tau, asadar aceasta are grija ca coloana vertebrala sa fie aliniata intr-un mod natural.
Cand o suprafata raspunde la formele naturale ale corpului, asa cum o face spuma cu memorie, poate fi mai usor de gasit anumite pozitii de dormit care iti mentin coloana vertebrala aliniata. Acest lucru previne rostogolirea in timpul noptii dar si durerea de spate si durerile de dimineata.
Este hipoalergenica
Pentru persoanele ce sufera de alergii, unul din beneficiile principale ale spumei cu memorie este faptul ca tinde sa fie hipoalergenica. Datorita structurii sale dense, spuma cu memorie este mai putin probabil sa atraga si sa acumuleze alergeni cum ar fi acarieni, mucegai sau alti factori ce pot irita sau produce alergii.
Presiunea aplicata nu este resimtita prea departe
Daca dormi cu partenerul pe saltea, e bine sa stii ca aceasta nu se comporta ca un intreg, asa cum o face salteaua traditionala, cu arcuri. Practic, atunci cand te misti pe saltea, partenerul nici nu-si va da seama. C alte cuvinte, miscarile pe care le faci pe o parte a saltelei nu se resimt in partea opusa a acesteia.
Stii acele reclame ale saltelelor cu memorie in care o un camion trece pe o parte a saltelei iar pe partea cealalta este un pahar cu vin din care nu se varsta nici o picatura? Acele reclame, cu toate ca sunt concepute ca o strategie de marketing, nu sunt in totalitate false.
Asadar, daca dormi cu un partener care tinde sa se foiasca mult, acesta poate fi un avantaj important pentru tine. Datorita densitatii sale si a materialului din care este conceputa, nici nu-ti vei da seama cand partenerul se misca in timpul noptii.
Silentioasa
Salteaua cu memorie este totodata cunoscuta pentru faptul ca e incredibil de silentioasa. Acesta este un factor important pentru partenerii care vor sa se ridice noaptea din pat fara sa-si trezeasca partenerul.
Avand in vedere ca, datorita calitatii prezentate mai sus, partenerul nu va simti atunci cand te misti din pat, e bine ca acesta nici sa nu te auda, pentru a avea un somn mai odihnitor. Nimanui nu-i place un pat galagios.
Dezavantaje
Retine caldura
Una din principalele probleme ale saltelelor cu memorie este faptul ca tinnde sa mentina caldura si devine inconfortabil de calduroasa. Datorita materialului din care este conceputa, spuma cu memorie poate deveni foarte calduroasa, mai ales cea traditionala.
Citește și: Despre salteaua Basic Pocket cu arcuri individuale. Merită?
Cu toate astea, exista unele tehnologii (pe care le-am prezentat mai sus, cum ar fi saltelele open-cell sau cele cu gel) care incearca sa rezolve aceasta problema si reusesc intr-o oarecare masura. Totusi, aceste saltele sunt mai calduroase decat alte tipuri, indiferent de tehnologia folosita – la urma urmei, asta este una din caracteristicile sale de baza: cu ajutorul presiunii si a caldurii, se modeleaza dupa forma corpului sau.
Are un pret ridicat
O alta problema a saltelelor cu memorie este faptul ca tinde sa coste mai mult decat alte tipuri de salele. Avand in vedere ca este o saltea din materiale scumpe, aceatas are un pret ridicat. Cu toate astea, multe persoane le cumpara deoarece pretul este pe masura calitatii.
Nu este rezistenta la apa
Salteaua din spuma cu memorie (dar si alte accesorii cum ar fi topperele sau pernele din spuma memory) absorb apa iar materialul poate chiar sa fie afectat de aceasta. In general, lichidul sau umezeala pot strica spuma, reducand durata de viata acesteia.
Din acest motiv, se recomanda sa folosesti un o husa impermeabila – aceasta protejeaza salteaua ta, avand astfel capacitatea de a prelungi durata de viata a acesteia.
Senzatie de „blocare”
Unele persane, in special simt ca se scufunda prea tare in saltea, incat au senzatia ca nu se mai pot misca liber, ca sunt blocate in aceasta. Acest lucru poate deveni inconfortabil in timpul noptii, cand ai stat mult timp in aceeasi pozitie.
Cu toate ca nivelul acestei senzatii depinde de fermitatea saltelei (cele mai ferme nu au aceasta senzatie la fel de intensa), tine cont de faptul ca fermitatea saltelei scade in timp, asadar la un moment dat tot se va simti aceasta senzatie.
Elibereaza un miros neplacut
In primele 24 de ore de la cumparare, salteaua cu memorie elibereaza un miros neplacut. Cand sunt initial concepute, saltelele cu memorie au un miros distinct, de chimicale. In general, mirosul trece dupa 24 de ore e la despachetarea saltelei, dar uneori poate rezista pentru saptamani integi. Spuma cu memorie foloseste materiale mai eiftine si au un miros mai puternic.
Cum cumperi o saltea cu memorie
Acum ca stii ce inseamna saltea cu memorie, este important sa stii cum o cumperi pe cea potrivita. Iata factorii de care ar trebui sa tii cont atunci cand doresti sa cumperi acest tip de saltea:
Fermitatea
Fermitatea unei saltele vine in diferite nivele. In general, pe o scara de la 1 la 10 – 1 fiind foarte moale si 10 foarte ferma.
Majoritate saltelelor au o fermitate de 4-5, adica undeva la mijloc. Fermitatea saltelei trebuie aleasa in functie de nevoile tale dar si de pozitia in care dormi. Daca vrei sa afli mai multe, am facut un articol despre cum alegi fermitatea la o saltea.
Densitatea
Densitatea unei saltele se masoara in functie de cat de mutla spuma a fost folosita pentru a concepe salteaua, asadar acest factor poate influenta foarte mult pretul acesteia. O saltea cu memorie densa poate fi mai ferma, isi pastreaza forma pentru mai mult timp, este mai elastica si sprijina mai bine spatele. Cu toate astea, tine sa fie mai calduroasa.
Grosimea
Atunci cand vorbim de saltele cu memorie, grosimea acesteia se refera ca la cati de mult centimetri are aceasta de sus in jos, atunci cand este pusa pe pat. Saltelele cu memorie au in general o grosime de intre 15 si 35 cm. Ca regula e baza, o saltea mai groasa sprijina mai bine spatele si poate fi mai moale, in functie de saltea.
Concluzie
Sunt multi factori de care trebuie sa tii cont atunci cand cumperi o saltea cu memorie. Sper ca acest articol sa te fi ajutat sa intelegi ce inseamna saltea cu memorie si cum sa o alegi pe cea mai potrivita pentru tine.
Tine cont de faptul am prezentat doar regulile generale, insa cumpararea unei astfel de saltea este o alegere foarte subiectiva. Asadar, chiar daca ai un prieten care a cumparat o saltea si este multumit de aceasta, e posibil tu sa fii de alta parere.
Fermitatea si tipul saltelei sunt o alegere subiectiva. Din acest motiv, recomand sa testezi cu grija salteaua aleasa inainte sa o cumperi. Sunt multe companii care ofera o perioada de proba de cateva zile inainte de a te hotari, asadar iti sugerez sa le alegi pe acestea pentru a te asigura ca ti se potriveste salteaua respectiva. Succes!